Контролнопропускателен пункт © Георги Кожухаров През уикенда служители на МВР

...
Контролнопропускателен пункт © Георги Кожухаров През уикенда служители на МВР
Коментари Харесай

Из хаоса на забраните: С куче може, по пешеходна улица - не

Контролнопропускателен пункт

© Георги Кожухаров През уикенда чиновници на Министерство на вътрешните работи са съставили над 300 акта против хора, които са нарушавали ограниченията за обществена изолираност, заяви основният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов.

" У нас към този момент са формирани над 300 акта поради скупчвания на хора на публични места. Колегите първо предизвестяват, само че има хора, които не се вслушват и биват глобени " разяснява комисар Иванов. За глобите заяви и кметът на София Йорданка Фандъкова: " Провокирани от хубавото време доста хора в София през вчерашния ден и през днешния ден излязоха на разходка. Разбирам желанието, само че не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция ускориха инспекциите в паркове и пешеходни зони ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Глобата, която се планува за тези нарушавания, е огромна - тъкмо 5000 лева А в случай че прокуратурата реши, че става дума не за административно нарушаване, а за закононарушение (каква е разликата не е ясно - вижте по-долу), тогава нарушителят може да получи до 5 години затвор и санкция от 10 до 15 хиляди лева

" Капитал " се беседва с няколко глобени и предизвестени жители през уикенда в столицата. В единия от случаите на разхождащ се по пешеходна улица е обяснено, че има право да е на улицата единствено при нужда. В различен от случаите е бил формиран акт на човек, който си е извеждал кучето на тревната повърхност до столичен бул..

Парадоксалното е, че нито една от изброените хипотези нагоре (и от основен комисар Иванов, и от кмета Фандъкова, а и от случаите, с които " Капитал " се запозна) не намират експлицитна опора в заповедите на здравното министерство за въвеждане на ограничаващи ограничения.

А логиката на възбраните е напълно ясна - да няма скупчване на хора (било то в магазин, или в градинка или парк) и да няма пътешестване от един град в различен, в случай че това не е наложително.

Ситуацията с ковид постанова сходни ограничения и към тях би трябвало да се подходи напълно съществено. Стига обаче за всички да е ясно какво чакат институциите жителите да вършат или не.

След приемането на закона за изключителното състояние беше делегирано на министъра на опазването на здравето да вкарва разнообразни ограничения, свързани с ограничение на болестта. Именно те уреждат и държанието, с което жителите се задължаваг по време на рецесията.

Заповедите, свързани с епидемията от ковид (общо 29 на брой към днешна дата,) могат да бъдат открити на страницата на Министерството на здравеопазването. Но не доста елементарно - няма обособена секция от първата страница, а би трябвало да минете през две рубрики, с цел да стигнете до тях.

Заповедите не са даже хронологично подредени, а по-голямата част не са разказани, т.е. ще би трябвало да извършите съществено изследване, с цел да сте сигурни коя от тях работи сега - тъй като с някои заповеди се променят предишни (изцяло или частично), с други се анулират, а с трети се допълват.

Стига се до парадокси - една и съща заповед (с номер и дата) има едно наличие сутринта, а друго - следобяд.

В съпоставяне уеб сайтът на Столична община е очевидно по-прегледен. Още от учредената страница има графа отдадена на пандемията, в която са обобщени всички правила за държание, а заповедите на кмета Йорданка Фандъкова са налични по последователен ред.

Забрани - да, само че дано са разбираеми
" Легитимно подхванатите ограничения за запазване на публичното здраве - тези, които дават отговор на всички открити стандарти - са ориентирани към опазването на човешките права, а не към тяхното нарушение. Първият и водещ стандарт изисква взетите ограничения да са открити със закон (в необятния смисъл на понятието). Това обаче не визира единствено формата, само че и наличието и качеството: в случай че разпоредбите за държание са неразбираеми и спорни, то тогава има по-голям риск от произвол ", разяснява пред " Капитал " юрист Мария Шаркова, експерт по права на пациентите и здравно право.

Тя дава и образец: В заповед е записано, че се не разрешават хоспитализации и планови интервенции, само че не е конкретизирано кои хоспитализации се не разрешават, явно няма по какъв начин да се отнася до незабавните. Под планови интервенции какво разбираме? Защото имаме разнообразни типове инвазивни операции, свързани с нарушение на целостта на тялото, само че всички те ли са интервенции, т.е неразрешени ли са да вземем за пример естетичните операции?

Друг образец, посочен от юрист Шаркова, е с добавеното с прессъобщение на Министерството на здравеопазването изключение от възбраната за посещаване на градинки и паркове на хора, които си извеждат кучетата. " Такова изключение в заповедите на Министерство на здравеопазването няма ", разяснява тя.

Яснотата ще стане още по-наложителна тази седмица, когато най-вероятно ограниченията ще бъдат затегнати и правото за свободно придвижване на хората в градовете - лимитирано в допълнение.

Какво е неразрешено - иди, че разбери
Сред всичките 29 заповеди, издадени по отношение на епидемията, има общо седем на министъра на опазването на здравето, които контролират възбраните по време на изключителното състояние.

Две от тях (от 13 и 20 март) са съществени, а другите пет допълват или променят останалите. Министерство на здравеопазването не е предложило към момента консолидиран текст на възбраните и с цел да разбере някой какво е позволено или неразрешено, би трябвало да ги чете по едно и също време.

На 13 март беше неразрешено визитата на нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, кафенета, МОЛ-ове (с изключение на банковите и застрахователните клонове, питателните магазини и аптеките в тях).

Изключение беше направено " за заведения за хранене и заведения за бързо обслужване ", на които бяха позволени " доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия ". Този текст роди разнопосочна процедура - някои заведения за хранене взеха решение, че могат да работят единствено с доставка, а други, че могат и да продават за у дома. Миналата седмица прокуратурата заяви, че е почнала следствие за заведение за бързо хранене в Бобов дол, защото " се правила продажба на артикули и питиета до витрината в самото помещение, а не през гише. "

Министерството разреши " всички търговски действия ", които не са посочени в заповедта, да " не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенни условия ".

Със същата заповед беше неразрешено провеждането на " всевъзможен тип всеобщи мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

На 17 март заповедта беше допълнена с нова точка: " Не се позволява визитата и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити публични места. "

Два дни по-късно - със заповед от 19 март, тази възбрана е анулирана и е въведено
обвързване за всички " притежатели или шефове " на обекти " с публично предопределение или други обекти, които дават услуги на жителите " да не позволяват събирането на " повече от две лица над 60 годишна възраст " както в пространствата, по този начин и в прилежащите площи навън, като " указват нуждата да се съблюдава отдалеченост от минимум 1-1.5 м. сред лицата.

Още на идващия ден - 20 март, министър Ананиев издава нова заповед, която задължава магазините да обслужват сред 8:30 и 10:30 часа единствено хора над 60 годишна възраст. Как това обвързване се вписва със възбраната на притежателите на обектите да не позволяват повече от две лица над 60 годишна възраст, въведена ден по-рано - не излиза наяве.

Със същата заповед от 20 март е въведена и възбраната за " визитите на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места ".
Тази заповед беше допълнена с прессъобщение на Министерството на здравеопазването, в което се споделя, че възбраната не визира хората, които си извеждат кучето.

Разбира се, не е изключено известията до медиите от държавни органи да имат нормативна мощ, само че тя не следва по настоящото законодателство. Ето за какво през уикенда е имало случаи на формирани актове против хора, които са извеждали кучето си " в зелените площи, макар възбраната за посещаване на паркове и градини. "

Със същата заповед са основани и контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на регионалните градове. Преминаването през тези пунктове става единствено по необходимост - полагане на труд в друго обитаемо място, здравословни аргументи на пътуващия или негови близки, завръщане на сегашния или непрекъснат адрес.

В същия ден Министерство на вътрешните работи показа и декларация по пример, които всеки би трябвало да попълня, когато минава през подобен пункт. Изискването за попълване на такива заявления не следва от заповедта на здравния министър. На страницата на Министерство на вътрешните работи, където са качени образците за заявления, е посочено, че " в сходство със заповедта на министъра на опазването на здравето от 21 март 2020 година за въвеждането на нови противоепидемични ограничения се позволява влизането и излизането на жители през контролно-пропусквателен пункт единствено при зародила неотложна нужда ". Заповед от 21 март на министъра на опазването на здравето в тази или друга посока обаче няма.

Бившият общински консултант от Национална движение „Симеон Втори" Владимир Каролев беше задържан в Разлог, а след това упрекнат от прокуратурата в София, като тезата на обвиняването беше, че задачата на пътуването му до Разлог, която е показал в декларацията (по работа), е другата от действителната (да се разхожда в планината).

Чак в деня на ареста на Владимир Каролев - на 25 март, министър Ананиев добавя заповедта си от 20 март и трансформира реда за прекосяване през контролно-пропусквателен пункт, като прибавя нуждата от подаване на такава декларация.

На 22 март, откакто министър председателят Бойко Борисов споделя, че е видял по какъв начин заведението към крайпътна бензиностанция е било цялостно с хора, министър Ананиев издадава заповед, с която прецизира, че в " обектите за бързо хранене и питателните магазини на територията на бензиностанциите " не би трябвало да се позволява потреблението на място.

Последната смяна на режима е от 26 март, когато се позволява офисите на доставчиците на платежни услуги в комерсиалните центрове да работят.

Какво е неразрешено:
-Заведенията (ресторанти, питейни заведения и т.н.) са затворени, само че могат да продават храна за вкъщи;
-Търговските обекти, които не попадат в възбраната, могат да работят, спазвайки хигиеничните условия, и да не позволяват повече от две лица над 60 годишна възраст " както в пространствата, по този начин и в прилежащите площи навън, като " указват нуждата да се съблюдава отдалеченост от минимум 1-1.5 м. сред лицата ". В същото време от 8:30 до 10:30 в магазините за хранителни артикули се позволява да пазарят единствено хора над 60 годишна възраст.
-Забраняват се визитите на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места. В София кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която забрани достъпа до Природен парк " Витоша ".

Кога е закононарушение, по кое време е нарушаване
След влизането в действие на закона за изключителното състояние нарушаването на ограниченията, въведени от министъра на опазването на здравето, с изключение на административно нарушаване (по чл 209а от Закона за здравето, наказуемо с санкция от пет хиляди лева.), можеше да се окаже и закононарушение по член 355 от Наказателния кодекс, което се санкционира и със затвор до 5 години и санкция от 10 до 15 хиляди лева

Кога е закононарушение и по кое време административно нарушаване явно ще се преценя " на място ". Засега обвиняване по член 355 получават тези, които полицията и прокуратурата са хванали да се отклоняват от карантината си. Първият подобен случай беше импортиран в съда в понеделник. Става дума за 19-годишен студент, който се е върнал се от Англия, само че вместо да седи вкъщи си, излязъл на разходка с татко си в центъра на Благоевград.
Обвинението против Владимир Каролев обаче сподели, че за държавното обвиняване всяко нарушаване на ограниченията може да е и закононарушение.

Според няколко източника на " Капитал " в Министерство на вътрешните работи дейностите на полицията през последния уикенд са били по-скоро за респектиране на жителите, в сравнение с съществено желание за налагане на наказания. Именно заради тази причина служителите на реда не са били изключително старателни при съставянето на актовете.

Твърде е евентуално е за по-голямата част от случаите изобщо да не бъдат издавани наказателни постановления. Ако това се случи, жителите, които смятат, че са глобени в нарушаване на закона, ще могат да потърсят протекция от съда - или най-малко когато съдилищата стартират още веднъж да преглеждат каузи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР