Контролно-пропускателни пунктове и редици от полицейски автомобили са разположени по

...
Контролно-пропускателни пунктове и редици от полицейски автомобили са разположени по
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност в Китай по повод годишнината от потушаването на протестите на „Тянанмън“

Контролно-пропускателни пунктове и редици от полицейски коли са ситуирани по основния път, водещ към площад „ Тянанмън “ в Пекин, до момента в който Китай ускорява ограниченията за сигурност във връзка 35-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните митинги в Пекин, съобщи Асошиейтед прес.

Китай от дълго време не си спомня за убийствата, последвали решението на китайското държавно управление да подреди на армията да постави завършек на траялите месеци митинги и да поддържа комунистическото ръководство. Приблизително 180 000 бойци и въоръжени служители на реда навлязоха с танкове и бронирани коли и стреляха по тълпите, до момента в който се придвижваха към площад „ Тянанмън “.

Броят на жертвите и до през днешния ден не е прочут. Смята се, че починалите са били стотици, в случай че не и хиляди. Операцията стартира през нощта на 3 юни и продължава до идната заран.

В цялостен Китай събитието остава сензитивна тематика, подложена на мощна цензура, а всяко споменаване в обществените медии се изтрива.

Стотици туристи се подредиха по улиците, водещи към портите за влизане на площад „ Тянанмън “ и Забранения град.

В отговор на молба на задграничен публицист да разяснява годишнината, говорителката на китайското външно министерство Мао Нин съобщи единствено, че „ китайското държавно управление от дълго време е стигнало до ясно умозаключение по отношение на политическите вълнения, които се случиха в края на 80-те години на предишния век “, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР