Контролните органи на Главна инспекция по труда са извършили 2

...
Контролните органи на Главна инспекция по труда са извършили 2
Коментари Харесай

ИА ГИТ: Работодателите не се грижат за безопасността на служителите си

Контролните органи на Главна ревизия по труда са направили 2 400 инспекции на строителни обекти през първото полугодие на годината. В това число влизат и инспекциите на обекти, на които се правят действия по " Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания ".

На тестваните строителни обекти са открити 12 253 броя нарушавания. В 8 125 от случаите на установено нарушаване става въпрос за неспазване на регламентите за обезпечаване на сигурност и здраве при работа. Това близо 2/3 от всички нарушавания. В 4006 случая контролните органи на ИА ГИТ са открили нарушаване в региона на трудовите правни отношения.

 От ГИТ командироват трудови инспектори по морето
От ГИТ командироват трудови инспектори по морето

9 седмици е престоя на проверяващите от другите региони

В съпоставяне с броят на нарушаванията за същия интервал на миналата 2016 година процентът е съвсем еднакъв.

В хода на инспекциите са приложени 11 447 насилствени административни ограничения. 120 са издадените актове за прекъсване на активността на обекти или на разнообразни сектори от тях, както и на необезопасени машини или уреди, които директно заплашват живота и здравето на работещите.

Данните на ИА ГИТ демонстрират, че съвсем половината от всички издадени актове за прекъсване са при осъществяване на строително-монтажни работи. Поради непознаване разпоредбите за безвредна работа и липса на дееспособност 26 служащи са отстранени от работа.

При осъществените инспекции са открити 362 лица, работещи без подписан трудов контракт или без да им е възложен образец от него, както и копие от уведомлението, заверено в Национална агенция за приходите.

 Започват засилените инспекции в строителството
Започват засилените инспекции в строителството

Всеки трети акт за прекъсване на активност е в строителството

Съставени са и 1 181 акта за определяне на административни нарушавания. От тях 492 броя са за нарушавания, свързани със здравословните и безвредни условия на труд и 612 броя по отношение на трудовите правни отношения.

От ИАГ ГИТ твърдят, че с всяко открито и отстранено нарушаване се минимизира рискът от трудови произшествия. По данни на Национален осигурителен институт за първото полугодие на 2017 година в строителството са станали 76 трудови злополуки на работното място, от които 7 са били с съдбовен край. Спрямо този индикатор са регистрирани леки понижения през първите 6 месеца на актуалната година.

 Над хиляда тежки трудови злополуки в първото полугодие
Над хиляда тежки трудови злополуки в първото полугодие

Тежките трудови произшествия са били изцяло предотвратими

Въпреки засиления надзор, секторът продължава да е един от най-рисковите във връзка с трудовия травматизъм. Основната причина за това е занемаряване на разпоредбите за сигурност и здраве при работа и неосигурен надзор от страна на работодателите, гарантиращ спазването им. Почти всички трудови произшествия на строителни обекти е можело да бъдат предотвратени при съблюдаване на условията за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд.

В същото време контролът в бранша е извънредно усложнен заради спецификата на строително-монтажните работи. Те са свързани с полагане на труд на един обект от служащи на няколко компании, което затруднява бързото определяне на съответния извършител. Конторлният органи постоянно бил затрудняван и от нежеланието на служащите да спомагат.

 Липсват инспектори да управляват трудовата сигурност
Липсват инспектори да управляват трудовата сигурност

Сметната палата извърши одит за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд за работещите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР