Контролът да се извършва от министъра на икономиката. Даваме готовия

...
Контролът да се извършва от министъра на икономиката. Даваме готовия
Коментари Харесай

ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка на стоки от първа необходимост

Контролът да се прави от министъра на стопанската система. Даваме готовия законопроект на служебния кабинет. Това е мярка, която ние от Вътрешна македонска революционна организация предлагахме още през 2019 година в 44-тото Народно заседание, оповестяват от партията.   Предложихме го и в пакета си от антиковид ограничения. Тогава бяхме упреквани в опит за интервенция в свободния пазар, а през днешния ден ставаме очевидци на сериозен законодателен недостиг, който се усеща от галопиращите цени и безсилието на институциите да прекратят ширещата се далавера в България.

Механизмът за надзор в такива обстановки е въпрос на една смяна в Закона за отбрана на потребителите, а точно – да се сътвори член 27 а, в който са разказани хипотезите, при които страната може да се намеси. Този член дава опция на министъра на стопанската система по предложение на министъра на труда и обществената политика в период до 12 месеца да дефинира със своя заповед оптималната надценка на стоките от първа нужда.

В претекстовете си преди години описахме тъкмо тези опасения, които през днешния ден са действителност – безотговорно растящите цени и безнаказаната далавера.

Каним на среща министрите на труда и обществената политика - Лазар Лазаров, на стопанската система - Никола Стоянов и на земеделието и храните – Явор Гечев и ще настояваме Министерският съвет да внесе още в първия ден на идващия парламент законопроекта.

Прилагаме част от претекстовете и цялостния текст на наредбата, която би трябвало да бъде вкарана в Закона за отбрана на потребителите.

Ръстът на цените на енергоносители и първични материали станаха причина за плевел публичен спор, по отношение на обществената търпимост на цените на хляба и други артикули от първа нужда, като самун, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал вид " Витоша “, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, които съгласно общественото министерство са витално значими за семействата с най-ниски приходи.

Чл. 27а. (1) Министърът на стопанската система по предложение на министъра на труда и обществената политика може в период до 12 месеца да дефинира със своя заповед оптималната надценка/и на стоките от първа нужда, като % от доставната им цена, за отбрана на икономическите ползи на потребителите, при съществуване на обществени и стопански условия, които да постановат това.

(2) Стоките от първа нужда - предмет на отбрана, отговорностите на търговците и производителите им, по отношение на алинея 1, категоризацията на комерсиалните обекти, съгласно оборота им и процедурите за установяване на оптималните надценки, се дефинират с разпоредба на Министерски съвет. Максималните надценки следва да са съобразени с нормалните разноски по продажба на стоката за съответната категория търговски обект.

(3) При образуване на цената на стоките търговците са длъжни да калкулират надценка, по-ниска или равна на избраната от министъра на стопанската система в заповедта по алинея 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР