Контрапродуктивно и неудачно е да се определят произволни дати за

...
Контрапродуктивно и неудачно е да се определят произволни дати за
Коментари Харесай

Любомир Христов: България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е готова

" Контрапродуктивно и неуместно е да се дефинират случайни дати за влизане на България в еврозоната. България би трябвало да се причисли тогава, когато стопанската система й е подготвена да поеме конкурентния напън и да действа в еврозоната. Според разбора на Българска народна банка България не е подготвена и няма да бъде подготвена и към 1 януари 2025 година. Анализът на Българска народна банка демонстрира, че нито една страна член на еврозоната не е била по-далече от нивото на еврозоната, колкото е България ".

Това сподели пред БНР финансистът Любомир Христов, някогашен основен икономист и член на УС на Българска народна банка.

И цитира студия на трима професори от университета в Пирея, които са оценили влизането на Гърция в еврозоната като злополука за страната:

" В хода на подготовката на Гърция за влизане в еврозоната не се е провел спор дали е потребно да се отсрочи влизането. Не се е провел професионален диалог за това какви политики би трябвало да се следват и има ли някакво условие за смяна на държанието. В Гърция се е говорело доста за номиналните критерии - инфлация, бюджетен недостиг, дълг, а са се пренебрегвали действителните критерии, действителната конвергенция. Преекспонирали са се предстоящите изгоди и са се неглижирали рисковете. Политическата система на Гърция се е характеризирала с клиентелизъм и корупция. Ако вършим същото, което са правили гърците, можем ли да чакаме разнообразни резултати? ".

В предаването " Хоризонт за вас " финансистът добави, че рационална икономическа политика и финансово държание са значими в интервал от време, и то дълъг, тъй като еврозоната има вход, само че няма излаз.

" Трябва да се мисли какви биха били последствията за България не на идващия ден или на идната година, а за идните 5-10-15 години ".

По думите му въпросът за влизането в еврозоната не е геостратегически и уточни, че в случай че е вряно, че приемането на еврото е геополитическа клетва, то къде се намират Чехия, Дания и Швеция с техните крони или Полша с нейните злоти?

" Полша путинистка страна ли е?! Да не приказваме парадокси! По образеца на тези страни виждаме, че геополитическите решения и паричният режим на една страна са два напълно разнообразни въпроса ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР