Контраофанзивата на Украйна в източната част на страната продължава, докато

...
Контраофанзивата на Украйна в източната част на страната продължава, докато
Коментари Харесай

Ден 200 от началото на руската инвазия: украинската контраофианзива продължава 


Контраофанзивата на Украйна в източната част на страната продължава, до момента в който съветската инвазия навлезе в своя 200-тен ден.

Ден, откакто Русия от няколко основни североизточни региони, украинската войска заяви, че нейните сили са " влезнали в Купянск ", както и че интервенциите за освобождение на села и градове в този регион и близкия Изюм " не престават ".

" Деокупацията на Украйна продължава. През последните дни към две хиляди квадратни километра украинска територия бяха освободени от съветска окупация ", се споделя в последната информация на Киев за хода на бойните дейности.

По-късно в неделя главнокомандващият на украинската войска Валерий Залужний сподели, че украинските сили са напреднали на север от Харков до 50 километра от границата с Русия и също натискат на юг и изток в същия район.

По думите му украинските сили са завладяли повече от 3000 квадратни километра територия този месец: " Украйна продължава да освобождава територии, окупирани от Русия. "

На 10 септември украинският президент Володимир Зеленски приветства отдръпването на Русия от Изюм като пробив в спора.

" Вярвам, че тази зима е повратна точка и може да докара до бърза деокупация на Украйна ", сподели Зеленски в коментар на политически конгрес, оповестен на неговия уеб страница късно вечерта в събота. " Виждаме по какъв начин [окупаторите] бягат в няколко направления. Ако бяхме малко по-силни с повече оръжия, щяхме да се деокупираме по-бързо. "

В обръщението си Зеленски сподели още, че съветската войска " показва най-хубавото, на което е способна – демонстрира гърба си ".

Часове по-рано украинските военни оповестиха, че украинското знаме е било издигнато в Балаклея и техните войски са влезнали в Купянск. Киев, че негови сили са ситуирани в покрайнините на Лисичанск и боевете с руснаците не престават отвън Лиман.

Това стана, откакто съветското министерство на защитата за пръв път от началото на контранастъплението разгласи евакуиране на силите си от два региона. Говорителят на Министерството на защитата Игор Конашенков сподели, че войските ще бъдат прегрупирани от региона на Балаклея и Изюм в региона на Донецк.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по-рано удостовери, че нейните сили са навлезли в стратегически значимия град Купянск в Харковска област. Купянск е ситуиран на към 120 км югоизточно от Харков. Той е транспортен център в Източна Украйна и стратегически значим за снабдяването на съветските войски в региона на Донбас.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР