Контрактът е по проекта за изграждане на 7-и и 8-и

...
Контрактът е по проекта за изграждане на 7-и и 8-и
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности“ подписа договор за предварителни инженерни дейности с „Уестингхаус“

Контрактът е по плана за създаване на 7-и и 8-и блок

Проектната компания " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " ЕАД подписа продължение на контракта за предварителни инженерни действия (FEED) с Уестингхаус Електрик Къмпани (Westinghouse Electric Company) за построяването на 7-ми и 8-ми блок с реактори вид AP1000 на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

Продължаването на  инженеригна на новите нуклеарни мощности удостоверява постигнатия прогрес при осъществяването на основната фаза по планиране. " Подписването на документа е още една значима стъпка в процеса по реализацията на стратегическия за България и района план за създаване на нови нуклеарни мощности ", акцентира енергийният министър Владимир Малинов.

Напредъкът на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " ЕАД и Уестингхаус Електрик Къмпани по осъществяването на дейностите, свързани с етапа на планиране, демонстрира цялостната ангажираност за осъществяването на плана, следвайки графика, признат с решение на Народното събрание от 18.12.2023 година

" Изграждането на нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " ще подсигурява постигането в дълготраен проект на енергийна сигурност в България и района на Югоизточна Европа. Реализацията на плана ще сътвори висока добавена стойност за българската стопанска система, посредством дейното присъединяване на локалната промишленост във всички етапи. Един от най-значимите планове в Европа ще способства в забележителна степен за осъществяване на прехода към нисковъглеродна стопанска система ", акцентира министър Малинов.

Припомняме, че през м. юни 2023 година " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " ЕАД и Уестингхаус Електрик Къмпани подписаха контракт за предварителни инженерни действия, в границите на който да се оценят преимуществата на площадката в АЕЦ " Козлодуй " за разполагането на два нуклеарни блока вид AP1000, свързани с наличната инфраструктура, както и да се проучват опциите на българската промишленост за интензивно присъединяване в плана.

След приключването на дейностите по контракта, се чака даване на инженерни услуги, свързани с проектирането, лицензирането, ръководството на плана и инженерното асимилиране на площадката на АЕЦ " Козлодуй " за разполагането на два нови нуклеарни блока от 3+ потомство вид AP1000.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР