Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три

...
Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три
Коментари Харесай

Отчетоха най-ниското ниво на контрабандата на цигари за последните 11 години

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината. Това демонстрира проучване на петте огромни тютюневи компании показано през днешния ден пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и заместник-главния прокурор Иван Гешев.

Според изнесените от тютюневите компании данни контрабандата сега е 5,8 на 100, което с 0,8 процентни пункта по-малко от края на предходната година. Това е най-ниското равнище на противозаконна продажба на цигари за последните 11 години. Рязкото нарастване на контрабандата стартира през 2010 година откакто финансовото министерство реши да усили доста равнището на акциза върху тютюневите произведения.

Тъй като косвеният налог образува близо 70 на 100 от продажната цена на цигарите, това докара до огромното им повишаване и надлежно усили внезапно противозаконните продажби. Така през 2010 година равнищата на контрабандните цигари доближиха 34 на 100, в някои от пограничните региони заемаха 90% от продажбите.



Въпреки ниските равнища сега, има градове, в които контрабандата остава висока. Така да вземем за пример към края на март тази година най-вече противозаконни продажби е имало в Свиленград, Асеновград и Димитровград. В София контрабандата е под междинната, а най-ниска остава в Габрово, Ямбол и Бургас.

Според изнесената през днешния ден информация когато приказваме за противозаконни продажби на цигари, приказваме за една доста добре проведена незаконна активност.
Ето по какъв начин разясниха резултатите министър председателят Бойко Борисов и вътрешния министър Валентин Радев: Бойко Борисов, министър-председател: Накрая като се тегли чертата е повече успокоение за жителите, и повече доходи в бюджета и опция да се покачва равнището и стандарта на живот. Нямаме никакво желание да отстъпваме тъкмо противоположното и в този момент ще видите в горивата също ще изсветлее. Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Общо броят на късовете цигари за шестмесечието са 10 млн. 568 039 къса, тъй че резултатите са положителни. Нека до посоча и това, тъй като е значимо, работата е добра когато има досъдебни производства, няма да ви споделям в детайли числата, общо обаче за тези шест месеца за всички градове, които сме избрали, регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи - 28, са 553 досъдебни производства.
Една част от Сърбия и Македония, където цените са по-ниски. Друга част обаче е с неразбираем генезис. Така да вземем за пример проучването демонстрира, че от предлаганите на пазара незаконни артикули, 20 на 100 са изцяло непознати, те не копират съществуващи марки, до момента в който останалите имитират такива. Част от противозаконната продукция се създава и у нас. От Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се заканиха, че ще продължат с инспекциите си, до изсветляване на бранша.

 Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината
Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първите три месеца на годината. Това демонстрира проучване на петте огромни тютюневи компании, показано...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР