Контейнерните превози по море, които бяха една от основните причини

...
Контейнерните превози по море, които бяха една от основните причини
Коментари Харесай

Добра новина за потребителите: Превозите по море поевтиняха с 90%

Контейнерните транспорти по море, които бяха една от главните аргументи за скока на цените през лятото на 2021 година, са се сринали за първите няколко седмици на 2023 година с 90% спрямо пиковите им стойности от 2022 година Данните са на профилирания уебсайт Quаrtz.
Прочетете още
Това значи, че всички вносни артикули и съставни елементи за производството им, които пътуват по море, по автомагистрали и железници, ще се транспортират на цени, които са несравнимо по-ниски от тези допреди няколко месеца.

“В момента цените на контейнерите са в застой. Пазарът се поправя доста по отношение на това, което видяхме преди година, когато един резервоар за доставка от Хонконг до Лос Анджелис струваше 20 000 $. Същият този резервоар в този момент е към 2000 ”, разяснява Ръстин Едуардс, началник на доставките на мазут в Euronav.

Според него световната причина за този спад е, че няма търсене от страна на потребителите, няма евакуиране на артикули от Азия към Европа и Съединени американски щати и няма свръхпроизводство от заводи в Китай.

На процедура сега транспортите костват колкото в разгара на пандемията през 2020 година, когато и цените на стоките потеглиха надолу.

Освен това се оказва, че разхлабването на ковидмерките в Китай напълно не е засилило износа от Китай, както се очакваше. Има даже отменяне на доставки в най-големите пристанища на Китай, което в допълнение смъква цените на контейнерите.

Спадът в търсенето на китайски артикули и надлежно на износа оттова за западните страни продължават към този момент три поредни месеца.

Обемите на контейнерните транспорти в Тихия океан са намалели с към 30% през януари спрямо предходната година.

Междувременно главният показател за товарни транспорти на Балтийската борса, който е основен за транспортите на сухи насипни артикули, падна за седма поредна сесия. Общият показател, който регистрира цените, на процедура е на най-ниското си равнище от две и половина години насам.

Невероятното повишаване на контейнерните транспорти бе една от аргументите през 2020 и 2021 година да се забавят доставките на електронни съставни елементи за автомобилостроенето, което докара до неспособност производителите на коли да извършват поръчките си. Допълнително скъпите транспорти усилиха цените на нефта и горивата. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР