Контейнерът с атомния реактор на подводницата К-19 е бил открит

...
Контейнерът с атомния реактор на подводницата К-19 е бил открит
Коментари Харесай

Опасна находка! Руснаците откриха ядрен реактор на подводница в Карско море

Контейнерът с атомния реактор на подводницата К-19 е бил открит на мястото на погребването на радиоактивни боклуци в залива Амбросиев в Карско море. Това заяви Евгений Линейцев, началник на държавния централен аеромобилен отряд " Центроспас " към Министерството на изключителните обстановки на Русия, съобщи " Новости ".

В момента е в ход експедиция в Карско море за търсене на изхвърлени подводни радиоактивни обекти. Представители на специфичните подразделения на Министерството на изключителните обстановки на Русия " Центроспас " и " Лидер ", дружно с учени от Института по океанология на Руската академия на науките, обследват дъното благодарение на отдалечено ръководен робот " Фалкон ".

" Корабът " Академик Мстислав Келдиш " доближи заложената точка и хвърли котва пред входа на залива Амбросиев. Тук, съгласно проекта на експедицията, ще се проведат работи по търсене на контейнера с нуклеарния реактор на подводницата К-19. Като част от работите беше осъществено сонарно проучване, обектът беше открит. Експедицията взе решение да извърши образна инспекция на обекта, да извърши спектрален разбор и да вземе растителен материал от обекта. Работата продължава ", написа Линейцев на страницата си във фейсбук.

През годините голям брой обекти бяха заровени в четири залива на Карско море след тествания на нуклеарни оръжия на Нова Земя, елементи от атомния ледоразбивач " Ленин ", в това число неговия нуклеарен реактор, а също и нуклеарната подводница К-27. Само в падината на Нова Земя, по предварителни данни на Министерството на изключителните обстановки, има към 1 200 рискови подводни радиоактивни обекта.

Регистърът на евентуално рисковите подводни обекти, изхвърлени във вътрешните води и териториалното море на Русия, включва повече от 24 хиляди единични обекта. Те съдържат твърди радиоактивни боклуци, химически отровни субстанции и муниции и се намират основно на дълбочини до 500 метра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР