Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ

...
Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ
Коментари Харесай

Нова експертиза за Хитрино - печка е виновна за пламването на газа

Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ от пробитата при дерайлирането цистерна №10 край Хитрино. Това потвърдиха специалистите, на които беше предоставено да отговорят на спомагателните въпроси към пожаротехническата експертиза, написа в. " 24 часа ".
В Шуменския областен съд продължи делото за злополуката в Хитрино. Влаковата комбинация от 26 цистерни излезе от релсите на 10 декември 2016 година рано сутринта. Катастрофата срина десетки къщи, починаха 7 души и бяха ранени 29.
На съвещанието през вчерашния ден (15 ноември) бяха изслушани пожаро-техническата и и техническата експертиза. Пред съда специалист, който беше разпитан в телефонна конференция от Софийски градски съд, съобщи, че изготвилият експертизата екип добавя и променя отговора на първия от поставените 9 въпроса към тях. За отговорите на останалите въпроси екипът не намира съображение за смяна на заключенията. Експертът посочи, че разпространяването на полипропилена става с извънредно висока скорост, която може да доближи до 1000 м/сек.
В диалога специалистът удостовери извода си, че контактната мрежа не е причина за възпламеняването. Той твърди това на база показанията на очевидци. Мрежата е била изключена в 5:39 часа, а възпламеняването е станало минути по-късно. Взривът и горенето са станали от 3 до 5 минути след аварирането на цистерната. Изключването на контактната мрежа става за 14-20 секунди.
В правосъдна дала беше дискутирана и горящата печка, от която се приема, че е пристигнала искрата. Експертите, изготвили пожаро-техническата експертиза, потвърдиха, че в продължение на 4 дни са изследвали този проблем. Те открили, че извадената от руините печка е с деформации, които се получават при гърмеж от вътрешната страна.
Защитата на двамата упрекнати за злополуката машинисти изиска от съда експертизата да не се приема, тъй като се основава на необективни данни. При направения през септември оглед на печката се открило, че тя няма деформации. Стъклото на печката било крепко, няма и изкривени панти. Втората показана в съвещанието експертиза също беше оспорена от отбраната. Съдът обаче заключи, че заключенията на движимостите лица са правилни. Но съдът реши да допусне да се слагат нови въпроси към техническата експертиза за дерайлирането на жп композицията и към новата профилирана експертиза. Страните по делото имат 7-дневен период да слагат своите въпроси. Съдът дефинира спомагателната техническа експертиза да отговори дали има смяна в отговорите на поставените въпроси в досъдебното произвеждане и в случай че има от какво са обусловени, движимостите лица да изготвят нови избрания на терминологията, само че в наличен за неспециалисти тип.
Съдът разпореди на две движимости лица да изготвят и профилирана експертиза за положението на инфраструктурата сред стрелки №1 и 5. Тя би трябвало да даде отговори на въпросите дали линията е рискова за прекосяване на жп сформира и с каква скорост, положението на жп линията към времето на случая и в случай че е рисково с каква скорост е рисково. Ако се постанова, ще се направи нов оглед от специалистите. Състоянието на стрелките 1 и 5 да бъде показано посредством скица в комплексната профилирана експертиза. Експертите ще би трябвало да се съобразят и с показанията на двама експерти, които ще бъдат разпитани с видеоконференция от Чехия и Германия.
Следващото правосъдно съвещание е през декември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР