Контактната група, излъчена от ГЕРБ, в състав Соломон Паси и

...
Контактната група, излъчена от ГЕРБ, в състав Соломон Паси и
Коментари Харесай

Паси и Плевнелиев: Евроатлантическите партии са мнозинство, но са крайно противопоставени

Контактната група, излъчена от ГЕРБ, в състав Соломон Паси и Росен Плевнелиев, направи резюме след края на срещите си с партиите, които се отзоваха - единствено ГЕРБ-СДС, " Български напредък " и през днешния ден Движение за права и свободи. Останалите не одобриха поканата.

" Евроатлантическите партии разполагат с конституционно болшинство в 48-ото Народно събрание, само че са извънредно опълчени една на друга ", заключи Росен Плевнелиев след края на серията срещи. " Ако се сформира държавно управление, без значение от кого, без значение по какъв начин, ние ще се гордеем най-малко мъничко да сме съдействали ", призна Росен Плевнелиев.

" Ние не раздаваме постове и не преговаряме за държавно управление, само че желаеме България да има постоянно държавно управление и работещ парламент ", добави той.

Двамата предложиха план на декларация, която да се одобри от Народното събрание. Като цели в документа те изреждат във вътрешнополитически проект партиите от Народно събрание да възстановят положителния звук, да изберат постоянно държавно управление и да одобряват нужните закони по поетите задължения в Плана за възобновяване и устойчвост.

" Ще подкрепим правна промяна, като до 6 м. ще организираме необятно публично разискване с всички заинтригувани страни, в това число Венецианската комисия. До една година ще правим нужната конституционна смяна, основана напълно на институционален, а не индивидуален метод ", се показва още измежду тях, като се осъжда промната на конституционниия модел за президентска република.

" Изразяваме своята мощна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в Европейски Съюз и НАТО, като единствена гаранция за нашата сигурност и разцвет. Потвърждаваме националната цел за присъединение на България към Шенген, Еврозоната, както и участието на страната ни в ОИСР;

Подкрепяме стратегия за ускорено превъоръжаване на българската войска, за да се изградят и поддържат качества на въоръжените сили, съответни на средата на сигурност и в сходство на поетите национални задължения към груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на ЕС;

Убедени сме в решимостта на Народното събрание да утвърди втората част от покупката на Ф-16 за създаване на цялостна ескадрила за нашите Военновъздушни сили ", се показва още в декларацията.

В раздела външна политика се предлага Народно събрание да осъди " ескалииращата военна експанзия на Русия и противозаконното анексиране на украински територии в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Препотвърждаваме позицията на България за изрично непризнаване на тази анексия, както и цялостната си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

" Потвърждаваме присъединяване на България в осъществяването на признатите с единогласие - и с нашия глас! - решения на НАТО и Европейския съюз за оказване на военна, икономическа и филантропична помощ на Украйна в отбрана на нейната териториална целокупност в интернационално одобрените й граници ", написа в проектодокумента. В него се показва още, че " не одобряваме квалифицирането, от страна на Русия, на България, страните членки на Европейски Съюз и НАТО и всички страни от демократичния свят като " вражески ".

" Поемаме ангажимент за усилване на устойчивостта на нашата млада народна власт към хибридни въздействия, включително дезинформация, агитация и опити за подкопаване устоите на конституционното ни устройство ", се споделя още в декларацията.

Росен Плевнелиев уточни, че ще се надяват с документа, с дебатите по него в публичното пространство, в Народното събрание, да допринесат за образуване на държавно управление с който и да било мандат и по каквато и да била формула.

" Виждаме доста мощна мотивация на евроатлантическите сили. Още първоначално казахме, че в случай че има някакво болшинство в този парламент, то може да бъде единствено евроатлантическо. Само полезностите и дълбоката религия, че всичко може да бъде разбрано от политиците посредством инструментите на евроатлантическата взаимност ", заключи Плевнелиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР