Консумираме картофи почти всеки ден. Те влизат в състава на

...
Консумираме картофи почти всеки ден. Те влизат в състава на
Коментари Харесай

Вредни ли са пържените картофи?

Консумираме картофи съвсем всеки ден. Те влизат в състава на разнообразни кулинарни изкушения от сварени, печени, приготвени на пара или пържени. Консумираме ги нарязани, цели, под форма на пюре. Знаете ли, че в света има над 4000 разнообразни сорта картофи? Те се разграничават съгласно вкусови качества, хранителна стойност, метод на развъждане, време на прибиране, цвят на месото, цвят на кожата и така нататък В България са публикувани към 70 сорта картофи, измежду които нашенски и приспособени от Франция, Холандия и Германия. И до ден сегашен в Южна Америка има над 200 типа диворастящи картофи.

Картофите са с дълга история. Те произлизат от земите на днешните Перу, Боливия и Чили. Археологични изследвания потвърждават, че в хората от Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години, защото на огромните височини е било прекомерно студено за царевицата.

Европейците откриват картофите по време на Испанското завоюване на империята на инките през 1521-1523 година В Европа вкусните грудки доближават през 1570 година, като първите сведения са от Севиля, Испания. Английската дума “potato ” идва от испанската „ batata ”, която значи сладостен картоф. Той е донесен още по-рано – самият Христофор Колумб го носи от региона на Карибите. Всъщност сладкия картоф е напълно друг тип и принадлежи към друго растително семейство. Единствената аналогия е, че и при двете растения се употребяват грудките. Първоначално европейците гледат с съмнение на изровените от пръстта картофи, само че следва разпространение на растението даже като лечебно. След поредност войни и спорове излиза наяве, че до момента в който зърнените култури могат да бъдат изгорени, ограбени и иззети от преминаващи армии, картофите са подземен и не стават плячка на гладуващи военни. За изваждането им е нужна единствено лопата. Именно по време на Тридесетгодишната война селяните от Германия стартират интензивно да засаждат и култивират тази просвета. Според историци Мария Антоанета – последната кралица на Франция преди революцията, се е любувала на цветчетата на картофите и ги е вплитала в косите си. Съпругът й, крал Луи XVI е слагал от тях в бутониерата си. Това е опит да се разпространява тази относително нова земеделска просвета и да се насърчат фермерите да я засаждат повече.

Днес картофите са четвъртата по величина хранителна просвета в света след ориза, царевицата и пшеницата. Те съдържат както разнообразни витамини, по този начин и нишесте. С високото наличие на въглехидрати и в същото време без никакви мазнини картофът е засищал глада на европейците в Средновековна Европа, когато рубенсовите форми са били знак на благосъстояние и лукс. В актуалната цифрова епоха, когато прекарваме доста време пред големи тв приемници в безгрижни седящи пози и придвижванията ни са лимитирани въглехидратите от картофите оказват помощ за закръглянето на телесните форми, макар че това не е блян за хубост в днешно време. За страдание количеството на сготвените на пара и леко сварени картофи е намаляло за сметка на модифицираните под тип на пържени картофи и картофени чипсове, които бележат доста нарастване.

Според тази публикация, когато са приготвени при високи температури картофите отделят странични артикули с рискови канцерогенни свойства. В допълнение с трансмазнини при пърженето или разнообразни подобрители, стабилизатори, изкуствени аромати и прочие, известни още като Е-та, картофения чипс оказва нездравословно въздействие, изключително върху подрастващия детски организъм. От друга страна откакто Европа и Северна Америка стартират да отглеждат картофите като селскостопанска просвета и се пробват да усилят добива им се стига до приложимост на разнообразни торове. Появяват се и устойчиви вредители. Първият неестествен пестицид, който съдържа арсеник е за очистване на Колорадския бръмбар, който нападна листата на картофите.

Вредни ли са пържените картофи?

Излязоха данните от огромно изследване , извършено от откриватели от Англия, Италия, Испания и Съединени американски щати.

То включва 4440 участници на възраст от 45 до 79 години в продължение на 8 години. Проследена е използването на картофи (както пържени, по този начин и приготвени посредством варене и печене). Създаден е въпросник, при който храненето е разграничено на 1 път/месечно, 2-3 пъти/ месечно, 1 път/ седмично, 2-3 пъти/седмично и повече от 3 пъти/седмично. Смъртността се открива след показване на публични документи. По време на 8-годишния интервал са умряли 236 участника. Става ясно, че смъртността е най-висока в групите, които употребяват 2-3 пъти седмично и повече от 3 пъти седмично пържени картофи.

Според публикация на Forbes без подозрение пържените картофи сами по себе си не могат да убият човек и има и други рискови фактори като затлъстяване и хронични болести. Изследователите считат, че потреблението на пържени картофи, които съдържат солидно количество трансмазнини в композиция със сол може да усили риска от хипертония, диабет, струпване на абдоминални мазнини, както и повишен риск от сърдечно-съдови болести.

Картофите съдържат токсични съединения – гликоалкалоиди. С остаряването на картофите и излагането им на светлина се увелича токсичността и това води от главоболие, диария, гърчове до кома и гибел. Въпреки че в последните 50 години не са докладвани случаи за смъртни случаи от отравяне, при позеленяване на картофите следва също да се изрязват, тъй като е почнало струпване на нездравословни за здравето ни субстанции. Отделно при пържене се отделя акриламид, който е канцерогенен. За да понижим количествата им можем да накиснем за 20-30 минути картофите в хладка вода, преди да ги сготвим. Ако видим почерняване на сварени картофи или те станат кафяви при пържене следва да знаем, че там към този момент има токсични субстанции. По-дългото време на топлинна обработка също усилва нездравословните съединения, а картофената салата е един от най-здравословните способи да ги консумираме.
От една страна картофите са били желана храна с висок гликемичен показател в годините, когато затлъстяването е било рядко срещано. От друга страна съдържат доста фибри и вода, както и скъпи хранителни субстанции.

Обширна публикация на CNN описва както отрицателните резултати за здравето, по този начин и това, че картофите са здравословни зеленчуци, в които няма нито натрий, нито холестерол и мазнини.

Проучване на Университета в Харвард  проследява навиците на хранене и метод на живот на 120 000 мъже и дами в продължение на 20 години и стига до извода, че хората, които са нараснали използването на пържени картофи, печени картофи и картофено пюре са нараснали тежестта си гладко, само че то е станало непрекъснато. А ограничението на картофите за сметка на други зеленчуци подкрепя отслабването.

И по този начин – още ли ви наподобяват апетитни пържените картофки на известни и шумно рекламирани вериги? А чипсът? Ще го дадете ли на детето си?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР