Консумацията на контаминиран с патулин сок може да причини гадене,

...
Консумацията на контаминиран с патулин сок може да причини гадене,
Коментари Харесай

Опасни смутита на пазара, БАБХ спря соковете на известна марка

Консумацията на контаминиран с патулин сок може да аргументи гадене, стомашно-чревни разстройства и повръщане. Проявата на признаците зависи от възрастта на консуматора, здравословното положение и метода на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или различен източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

При осъществен формален надзор в обекта за произвеждане и бутилиране на питиета на производителя „ Сантулита “ са взети проби за лабораторен разбор, в които е открито повишено наличие на патулин над оптималната граница от 50 μg/kg.

 

Патулинът е микотоксин, създаван от разнообразни плесени, изключително от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от фамилията Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови артикули, създадени от тях.

 

Микотоксинът патулин е открит в смути „ Ананас, алое и мента “, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл, с партида L16424 и период на валидност 14.12.2024 година, и сок “Ябълка, киви и целина “, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл, с партида L16524 и период на валидност 15.12.2024 година.

 

С цел предотвратяване на консуматорите, БАБХ предприе незабавни ограничения за прекъсването на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните нагоре партиди в обекта са спрени, пишат от Агенцията по храните. Според напътствията на БАБХ и с цялостното подпомагане на производителя, се изтеглят от пазара всички осъществени количества от тези партиди.

 

В следствие Агенцията ще насочи за заличаване всички налични и върнати от пазара контаминирани артикули.

 

Повече информация за рисковите сокове, може да намерите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР