Консумацията на алкохол по време на месечния цикъл може да

...
Консумацията на алкохол по време на месечния цикъл може да
Коментари Харесай

6 мита за менструацията

Консумацията на алкохол по време на месечния цикъл може да има отрицателно въздействие върху него. Това е един от митовете за менструацията, в които не трябва да имаме вяра. Изследвания демонстрират, че умерената консумация на алкохолни питиета не оказва отрицателно въздействие върху женското здраве и менструация. Кои са другите най-често срещани легенди?

Мит: По време на месечен цикъл не е добре да си взимате вана

Топлата вана или душ по време на месечния цикъл, в действителност имат удобен резултат. Докато някои дами се тормозят, че горещата вода усилва кървенето или се тормозят от бактериални инфекции, пропущат в действителност релаксиращи минути. От друга страна, топлата вода спомага за възстановяване на съдовата функционалност, отпуска гладките мускули и облекчава менструалните конвулсии. Не забравяйте, преди да си вземете вана, без значение дали сте в менструация или не, да почистите добре ваната.

Мит: Не може да плувате в басейн/море

Ако сте сложили вярно тампона си, не се тормозете от приключване на кръв, нито на навлизане на вода във влагалището. Но е значимо след плуване да промените незабавно тампона. Вагиналните инфекции от басейна са малко евентуални. Според експерти, гастроинтестиналните болести, конюнктивит и кожни болести, са измежду най-често популяризираните в басейните.

Мит: Месечните цикли на дамите, които живеят/работят дружно се синхронизират

През 1971 година американската психоложка Martha McClintock разгласява в „ Nature “, че съгласно нейно изследване, месечните цикли на дами, които живеят, работят дружно, приятелки, се случват едновременно. Според психоложката, това се дължи на замяна на феромони, които женското тяло синтезира. Но нови изследвания от 2013 година, опровергават теорията на американката и съгласно тях, това е просто мит.

Мит: По-добре отложете боядисването на косата

В противоположен случай, може да не се получи мечтаният от вас цвят, поради съмненията в хормоните. Абсолютен мит! По време на месечен цикъл, скалпът може да отделя повече себум, само че това няма да повлияе на цвета на косата ви.

Мит: По време на менструация е невероятно да забременеете

Един от най-често срещаните легенди за тези дни от месеца е този. Фертилитетът в този интервал е на най-ниското си равнище, пикът му нормално е 12—16 дни преди идващия цикъл. Не забравяйте, че при някои дами цикълът не трае 28 дни, а 21 или може да е неточен.

В същото време сперматозоидите резервират способността за оплождане в тялото на дамата до 5–7 дни, което прави интервала за оплождане по-дълъг. Сексът без защитни ограничения може да съвпадне с интервала на овулация и да докара до бременност.

Мит: Месечният цикъл зависи от етапите на Луната

Мит, в който са вярвали в Древността. Съвременните проучвания не откриват връзка сред етапите на Луната и това те да са определящи за настъпване на менструацията. Лунният цикъл продължава 29 дни и половина, а междинният менструален цикъл може да варира от 21 до 35 дни. Също по този начин, продължителността на цикъла може да варира през целия живот на дамата. Фазата и цикълът могат повече или по-малко да съвпаднат, в случай че продължителността на цикъла е 29-30 дни./az-jenata.bg>
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР