Консултациите с парламентарно представените партии и коалиции при президента Румен

...
Консултациите с парламентарно представените партии и коалиции при президента Румен
Коментари Харесай

"Демократична България" готова да допринесе за съставянето на правителство, но не на всяка цена

Консултациите с парламентарно показаните партии и обединения при президента Румен Радев не престават с четвъртата по посланичество политическа групировка " Демократична България ". Срещите в постройката на президентството започнаха тази заран, чака се президентът да връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на партията-победител на парламентарните избори " ИТН " в понеделник. " Не желая кабинет непременно, президентът не може да бъде проектант на ръководеща коалиция. Това е отговорност на Народното събрание и политическите партии. Но упорствам този път, преди да приказваме за последващи предварителни избори, да изчерпим всички благоприятни условия за намиране на рационално решение ", съобщи при започване на срещата с управлението на " Демократична България " президентът Румен Радев.

От своя страна съпредседателят на обединението Христо Иванов уточни:

" Намираме се на кръстопът и този парламент има съдбовна отговорност да излъчи държавно управление. Трябва да е постоянно, тъй като служебният каибнет е спешна мярка, не може да бъде трайно решение.

Демократична България ще взе участие с цялостната си подготвеност във всяка роля - като съдружен сътрудник или като съпротива, или в случай че мандатът пристигна при нас. Фокусът в този момент е върху първия мандат, и се веселя, че предстоят диалози. Темата за персоните няма да стои. Други неща са значими - ясни са провокациите, въпросът е в решенията. И по какъв начин формираме трайна настройка, която може да изнесе такава стратегия ".

Според Иванов въпросът е бъдещият кабинет да стъпи на формула за поддръжка, която може да му обезпечи тил.

" Нашият сериозен диалог ще бъде за формулата за парламетарна настройка за държавно управление на огромната смяна. Правителство на смяната и на модернизацията, само че не непременно ", изясни Христо Иванов и акцентира, че групировката няма да даде поддръжка непременно.

" Защото това не е наша поддръжка, а на 350 хиляди гласоподаватели. И в случай че просто ще бъде претакване на неща, може да стане и без нас ".

По думите му отговорността за конструирането на тази формула е на " ИТН ", а от страна на " Демократична България " ще има партьорство.

Иначе консултациите тази заран започнаха с " ИТН " в лицето на заместник-председателите на Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев и основния секретар Виктория Василева. Те потвърдиха готовността да водят разговор с всички партии и обединения, като се изключи ГЕРБ-СДС, и показаха упованията си, че останалите обединения ще надскочат партийните си цели.

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че няма да отидат на консултациите при президента.
Считаме, че към този момент неведнъж беше нарушен разговорът. Считаме, че към този момент се водят диалози сред другите парламентарни групи, които имат предпочитание да сформират държавно управление ", сподели ръководителят на парламентарната група на обединението Десислава Атанасова.

По време на диалозите с Българска социалистическа партия пък президентът Румен Радев прикани управлението на партията да взе участие в разговора за бъдещето лице на държавното управление, и съобщи, че социалистите могат да бъдат потребни в обществените и здравните политики. От своя страна водачът Корнелия Нинова удостовери поетия към този момент ангажимент, че в случай че не бъдат осъществени първият и вторият мандат за сформиране на държавно управление и в случай че третият мандат бъде връчен на левицата, ще опитат да създадат кабинет.

А по-рано от парламентарната естрада съпредседателят на " Демократична България " и ръководител на парламентарната група на обединението Христо Иванов прочете декларация от името на групата, във връзка отчета на Държавния департамент за капиталовия климат, в който думата " корупция " за България се споменавала на 24 места.

" Ние ще настояваме Движение за права и свободи да остане настрани от ръководството, най-малко в случай че това ръководство по някакъв метод ще разчита на нашата поддръжка. Без това ние не можем да стартираме да се откъсваме от " корупционната вътрешност ", сподели Иванов.

" Ние би трябвало да оставим настрани политическите разногласия и да намерим метод да излезем от това положение на нещата. Това може да стане единствено при излъчването на едно самоуверено и волево държавно управление, което в действителност има волята, потенциала да приложи поредна стратегия за изчистване на българските институции ", добави Христо Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР