Консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото

...
Консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото
Коментари Харесай

Край на консултациите при президента – изводи, очаквания и какво следва

Консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание завършиха . Сред разискваните въпроси бяха разновидностите за сформиране на постоянно държавно управление в този парламент, приемането на бюджета за тази година и законодателните цели. Вчера президентът беседва с ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ ( ПП-ДБ ), а през днешния ден - с „ Възраждане “, Движение за права и свободи , „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ). 

Според Конституцията след съвещания президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група в Народното събрание – ГЕРБ -СДС. Основният закон обаче не планува експлицитен период, в който да стане това, показва Българска телеграфна агенция. 

" България има потребност от работещ парламент и постоянно държавно управление с ясни цели, дълготрайни цели и ангажимент и отговорност към тяхното реализиране ", съобщи президентът по време на консултациите с парламентарните групи. Според него основаването на постоянно държавно управление подсигурява устойчивостта и дълготрайната работа на Народното събрание.

Президентът съобщи пред политическите обединения, че има неотложни задания пред Народното събрание . Приемането на най-малко няколко предпочитани закона, които да отпушат пътя ни към Шенген, към пълноценна европейска интеграция и наложително приемане на закона за държавния бюджет, което да подсигурява финансовата резистентност на страната, изясни Румен Радев.

Шансове за болшинство и правителство 

ГЕРБ-СДС 

Най-доброто за България е коалиция сред двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той уточни, че ГЕРБ-СДС има вид и за експертен, и за партиен кабинет. Няма да бъда претендент за министър председател, сподели още Борисов.  
Хората споделиха – без ГЕРБ не може, само че макар че са първи, не могат да ръководят сами, добави той. Затова и ние прилагаме доста самообладание, увери Борисов. Той призна, че ГЕРБ-СДС са поискали от Радев да забави връчването на първия мандат с няколко дни, с цел да може разсъдъкът да надделее и да има държавно управление. Говорили са и за вид служебни министри да влязат в постоянен кабинет. 

„ Продължаваме промяната-Демократична България “

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков сподели, че ПП-ДБ не могат да дадат поддръжка за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Слагаме явен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите дейности и след изборите, разяснява той. При състояние, че първият мандат не събере болшинство, ние сме подготвени да предложим ясна опция българският парламент да избере държавно управление с втория, съобщи Петков при консултациите при президента Румен Радев. 

„ Възраждане “

„ Възраждане “ желаеха третия мандат за сформиране на държавно управление. Никога не сме казвали, че ще бъдем съпротива в 49-ото Народно заседание (НС), в противен случай - ние сме подготвени да управляваме, съобщи водачът на " Възраждане " Констадин Костадинов. Според него предполагаем късмет за държавно управление има и за първия, и за втория мандат, само че ще бъде безусловно несигурно. Както падна държавното управление на Кирил Петков, по този начин ще падне и това, счита Костадинов.

ДПС 

Чрез разговор да тръгнем, да дадем своите старания да оформим едно отговорно болшинство в Народното събрание, разяснява пред публицисти след консултациите ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Според него сходно болшинство може да се случи и към първия, и към третия мандат. Карадайъ посочи, че през днешния ден с президента не са говорили за трети мандат, само че за Движение за права и свободи положително би било съдружно държавно управление, тъй като българският народ не е дал на нито една политическа мощ правото да ръководи еднопартийно.

„ Българска социалистическа партия за България “

И ГЕРБ, и Политическа партия, и който да получи третия мандат и да изиска поддръжката на нашите гласове за сформиране на държавно управление, ще ни изчака да си създадем вътрешнопартийното допитване, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Правителство на малцинство с плаващи болшинства, които да го поддържат по разнообразни закони, значи неустановеност, неустойчивост и непредвидимост, счита водачът на Българска социалистическа партия. По думите ѝ, това в този миг за България е извънредно рисково. Ако третият мандат пристигна при нас, тогава ще умуваме ние, в този момент да дава отговор Бойко Борисов, сподели още Нинова.

„ ИТН “

Според нас в тази тежка конюнктура политически отговорно е да има кабинет, тъй като най-малко ще може да се опита да се оправи с проблемите, които са пред страната, съобщи ръководителят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов. Що се отнася до това новосформиращо се болшинство ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ, ние сме съпротива на тази настройка, сподели той. Ако третият мандат бъде даден на Има Такъв Народ, ние сме подготвени да предложим държавно управление и да поемем тази отговорност, съобщи депутатът.

За бюджета и периодите за неговото приемане 

ГЕРБ-СДС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани за още самообладание, внимание, защото съгласно него отварянето на бюджета е голям риск за страната. Предизборното говорене свърши, в този момент на който му е блага страната, би трябвало да направи компромис, счита той. Борисов увери, че ГЕРБ-СДС са виновни и, когато се стигне до бюджета, ще търсят способи въпросът да се реши и няма да оставят страната юни месец във банкрут или колапс.

„ Продължаваме промяната-Демократична България “

Поне до 15 юни би трябвало да работи Народното събрание, с цел да може да бъде признат бюджет. Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев. Това са действителностите на бюджетния развой, уточни Василев. Макар и да няма кабинет, страната няма по какъв начин да остане без бюджет, без значение дали има или няма държавно управление, уточни той. Това се прибавя към основните цели, които към този момент бяха заложени в основата на работа на Народното събрание, добави Василев.

„ Възраждане “

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов означи, че преди всичко би трябвало да се приказва за бюджет, тъй като сме доста закъснели. Дали президентът ще бави първия мандат или не, бюджетът ще бъде признат, стига да има политическа воля за това, което още не е несъмнено, разяснява той. Не би трябвало да се подвигат налози, би трябвало обаче да се орежат непотребни разходи, би трябвало да се намерения във връзка с ролята на раздутата администрация в България и най-важното – не би трябвало да се робува на 3-процентния недостиг, счита Костадинов. Той означи, че този 3-процентен недостиг е с една единствена цел - с цел да може да се извърши едно от значимите условия за участие на България в еврозоната. Според него не би трябвало да се жертват обществени разноски за сметка на 3% недостиг. 

Движение за права и свободи

Три % недостиг е изпълним, само че зависи в какъв период би трябвало да бъде реализиран и на каква цена, считат от Движение за права и свободи. Според ръководителя на партията Мустафа Карадайъ, когато Движение за права и свободи са излезли от ръководството през 2009 година, дългът на страната е бил 1,5 млрд лева, което, по думите му, на практика се равнява на нула, и близо 8,5 млрд лева фискален запас. След това дългът на страната в края на 2020 година беше над 20,5 млрд лева, счита Карадайъ.

„ Българска социалистическа партия за България “

Корнелия Нинова съобщи, че за Българска социалистическа партия недостиг под 3%, с цел да влезем в този момент и незабавно в еврозоната, не е задоволително. Няма да подкрепим предложение за нарастване на налози, заледяване на приходи, лишаване на обществени придобивки и на тласъци за дребния и междинния бизнес, съобщи още водачът на Българска социалистическа партия. Тя изиска минималната работна заплата, която стана 50% от междинната, да влезе в действие от първи юли.

Беше неточност, че предходната година не внесохте бюджет и не го приехме, тъй като в този момент щяхме да имаме успокоение, обърна се Нинова към президента и напомни, че тогава от Българска социалистическа партия са упорствали за това.

В отговор президентът Румен Радев разяснява, че може да бъде противоречив моментът за какво служебният кабинет не е внесъл бюджет в края на предходната година. Ако бюджетът беше импортиран и всички тези 10 милиарда искания за спомагателни разноски бяха се случили, сега дефицитът щеше да бъде доста по-висок, разясни той.

„ ИТН “

Ако няма постоянно държавно управление и се отиде към избори, нашето мнение е, че не е добре да се приема бюджет, съобщи Тошко Йорданов. За нас е по-добре, в случай че няма постоянен кабинет, да остане остарелият бюджет, тъй като от двата бюджета, които правихме в такава обстановка преди избори, резултатът е този, който виждате – неконтролируема инфлация, тъй като тогава се залагат разноски с ясното схващане, че няма от кое място да дойдат парите, само че партиите вършат предизборни пропаганди и пиар, разяснява той.

Законодателни цели

ГЕРБ-СДС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че при най-бързи темпове на работа комисиите в Народното събрание могат да стартират работа или до края на идната седмица или след 1 май. Приоритетно ще бъдат прегледан и законите, импортирани от Министерския съвет за Плана за възобновяване и резистентност, за еврозоната, Шенген, както и двата закона, свързани с промяна в правосъдната система. Според нея при договореност сред всички групи в Народното събрание може в границите на две или три седмици, при съкратени периоди, да бъдат прегледани допустимо най-вече закони.

„ Продължаваме промяната-Демократична България “

Кирил Петков от ПП-ДБ уточни като цели - правосъдна промяна и опция да се проверява основният прокурор, КПКОНПИ, Шенген и еврозоната. 
Относно предпочитаните законопроекти, съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков разяснява, че дружно със закона за бюджета и двата спомагателни закона, свързани с бюджета, имат потребност от три месеца при една интензивна работа, с цел да съумеят да реализират поставените цели, съобщи той.

„ Възраждане “

За нас на първо място е значимо запазването на българската финансова самостоятелност, на българската валута, България да бъде оптимално дистанцирана от спора в Украйна, да стартираме предоговаряне на връзките с нашите европейски сътрудници, и е значимо в последна сметка да има политическа непоклатимост, само че не непременно, съобщи Костадин Костадинов. 

По време на консултациите той поздрави служебното държавно управление за решението за краткотрайно ограничение на безмитния импорт на земеделска продукция от Украйна, само че уточни, че държавното управление към момента не е подхванало дейности за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта му за въглищните централи. 
В отговор президентът сподели, че текат интензивни диалози с Европейската комисия. „ Очаквам до края на април да има реализиран резултат “, добави Румен Радев.

Движение за права и свободи

Според Движение за права и свободи едни от главните цели са участието на България в Шенген и влизане в еврозоната. 2020 година е трябвало да бъдат написани оперативните стратегии, ПВУ и дружно със стратегическия проект за земеделието става въпрос за 60 млрд лева, които седят в Брюксел и чакат да си напишем домашното, уточни Карадайъ и добави, че България незабавно би трябвало да си напише домашното от достолепие.

„ Българска социалистическа партия за България “

От левицата откроиха четири значими и незабавни въпроса за решение в Народното събрание. Първият е битка с инфлацията и бедността, понижаване на цените, законите по Плана за възобновяване и резистентност, правосъдна промяна и напъните за приемане на България в Шенген, уточни ръководителят на ПГ на левицата в Народното събрание Корнелия Нинова. Тя означи, че и четирите тематики са вероятни единствено през приемане на бюджет, тъй като имат финансово изражение. 

„ ИТН “

Всички рационални закони по Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат подкрепени от нас с детайлно вглеждане в акцентите и във всички параграфи, тъй като „ дяволът е в детайлите “, съобщи Тошко Йорданов. По думите му идването на парите по този проект е належащо за българската стопанска система. Според сътрудника му Филип Станев всички приказват на процедура за едни и същи цели, свързани с Шенген, влизането в еврозоната и ПВУ. Стига думи, време е за каузи, разяснява той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР