Консултативния съвет при Румен Радев продължава вече пети час, като

...
Консултативния съвет при Румен Радев продължава вече пети час, като
Коментари Харесай

На КСНС: Радев склонен да промени позицията си за РСМ

Консултативния съвет при Румен Радев продължава към този момент пети час, като се чака да завърши сред 19:00 и 19:30 часа. Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и правосъдната министърка Надежда Йорданова отхвърлиха да разясняват пред Българска национална телевизия, защото срещата още не е завършила.

Оказва се обаче, че Румен Радев е податлив да промени позицията си и да даде зелена светлина на РСМ за участие в Европейски Съюз. По време на КСНС той е изразил мнение, че че при правни ограничения от страна на прилежащата ни страна, България е склонна са промени позицията. Мерките трябвало да включват учебниците по история, прекъсване на езика на омразата и смяна в цялостния взор върху историята от страна на РСМ.  

Кирил Петков пък е дал заричане да се образуват комисии по значимите тематики. Промяна няма в това, че министър председателят ще посети РСМ. Преди 2 години Скопие дадоха обещание да довършат ЖП линията до границата, само че досега това буксува. Между 3-4 години ще отнеме процеса за стопиране на езика на омразата. Двата най-скорошни случая са с Васил Гарванлиев (Евровизия) и кмета на Скопие, за която единствено се появиха подозрения, че има български паспорт, бе обществено очернена.  

Пред Българска национална телевизия някогашният външен министър Милен Керемдчиев съобщи, че точно президента и премиера ще водят външната политика във връзка с РСМ. „ Затова този съвет е толкоз дълъг. Той цели стягане на редиците и уеднакяване на позицията преди срещата на Кирил Петков в западната ни съседка. Това напасване лишава време “, съобщи той.

„ Ние би трябвало да черпим това, което се случи от договарянията сред Гърция и Македония. Посещението на Мицотакис бе сериозен мотив да забележим по какъв начин бе разрязан възела, който пречеше на Гърция и РСМ. Има червени линии, които не можем да пресечем. Нито един български политик няма да ги премине. Вторачване единствено в един проблем не дава подтик на връзките. Нашите гръцки съседи надградиха и сътвориха колкото се може повече благоприятни условия в развиване в разнообразни сфери - туризъм (възможност за работа и пътуване), инфраструктурни планове (и от двете страни) “, сподели още Керемедчиев.

По думите му разговорът сред София и Скопие е час от един комплициран политически пъзел на Балканите. Има въздействие и напън от страна на Съединени американски щати, Европейски Съюз и съществено усилване на натиска от Русия в противоположна посока. „ Филмът, който зачертава България от славянската книжовност и история е удостоверение, че Русия употребява всички вероятни способи. Ние имаме една от значимите функции. Нека не забравяме, че първото несъгласие бе наложено от Франция, която в този момент е ръководител на Европейския съвет. А що се отнася за търгуването за една или друга полза - това не е типично за дипломатическите връзки. Трябва да водим ясна политика “, добави още някогашният външен министър.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР