Консулството в Дамаск изравнено със Земята, Техеран готви отмъщениеРъководели са

...
Консулството в Дамаск изравнено със Земята, Техеран готви отмъщениеРъководели са
Коментари Харесай

Израелски удар ликвидира ирански генерали в Сирия

Консулството в Дамаск изравнено със Земята, Техеран готви възмездие
Ръководели са интервенциите в Близкия изток

Хуманитарни служащи са убити в Газа

Израелски въздушен удар унищожи иранското консулство в Сирия - починали са двама ирански генерали и петима висши офицери на иранската Революционна армия. Това оповестиха сирийски и ирански публични източници, представени от „ Асошиейтед прес “.

Според Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) при нападението е бил погубен военачалник Мохамед Реза Сахеди, управлявал елитните сили „ Кудс “ в Ливан и Сирия. Убит е също и заместникът му, военачалник Мохамед Хаджриахими, както и петима други офицери.

Въпреки че постройката на консулството на Иран е била изравнена със земята, главната постройка на посолството е останала непокътната. Израел е декларирал пред АП, че към този момент няма коментар.

Русия, Пакистан и Катар осъдиха нападанието, а иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че „ това подло закононарушение няма да остане без отговор “, съобщи организация „ Франс прес “.

Раиси осъди „ нечовешкия, нападателен и лицемерен акт на настъпление “, определяйки го като жестоко нарушаване на интернационалните правила. По думите му съпротивата против Израел „ укрепва “.

Нападението бе наказано и от Пекин: „ Сигурността на дипломатическите институции не може да бъде нарушавана и суверенитетът, независимостта и териториалната целокупност на Сирия би трябвало да бъдат зачитани “, съобщи представителят на китайската дипломация Ван Вънбин.

Вестник „ Ню Йорк таймс “ написа, че убитите ирански военни са ръководели тайните интервенции на Иран в Близкия изток. Според представители на КГИР въздушният удар е бил нанесен в миг, в който е имало загадка среща сред чиновници на иранското разузнаване и палестински бойци, измежду които и водачи на палестинската формация „ Ислямски джихад “.

Според Али Ваез, специалист по въпросите на Иран, офанзивата на дипломатически обект е еднакво на нахлуване против Иран „ на негова лична територия “, показва вестникът.

Междувременно стана ясно, че при удар на израелските въоръжени сили в Газа са починали  седем филантропични служащи, които са предоставяли хранителни помощи на хора в потребност.

Сред починалите са жители на Полша, Австралия и Англия, палестинец, както и човек с двойно американско и канадско поданство, съобщи представител на Неправителствени организации организацията.

Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) споделиха, че организират задълбочена инспекция на най-високо равнище, с цел да схванат събитията на „ този драматичен случай “, заяви „ Ройтерс “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР