Консули седнаха на една маса с пенсионери от Дома за

...
Консули седнаха на една маса с пенсионери от Дома за
Коментари Харесай

Консули заведоха пенсионери на вечеря и кино

Консули седнаха на една маса с пенсионери от Дома за остарели хора „ Св. Василий Велики ”. Дипломатите дадоха вечеря и похапнаха дружно с възрастните, а след това ги заведоха на кино в мола. Инициативата е поредна акция на възобновения при започване на годината Клуб на консулите. Идеята дал почетният консул на Албания Аристир Димо и незабавно намерил съидейници в лицето на генералния консул на Турция Хюсейн Ергани, почетния консул на Армения Ехиязар Узунян, и на Германия Марияна Чолакова.

Вълненията в старческия дом започнаха още в ранния следобяд. 86-годишният Георги Даскалов извади кафявата риза за специфични случаи, върза на уиндзорски възел вратовръзка и втъкна в джоба на сакото кърпичка с бродиран борд. С лъснати мокасини и шапка с надпис „ Марлборо ” мъжът се качи напето в рейса, обезпечен от почетния консул на Армения. С блуза в кралско синьо и висящи обеци своето място сред  50-те индивида зае Мария, а 91-годишната баба Славка имаше случай да си облече зелената рокля. Групата прекоси с цялото си достойнство града и се настани в ресторант „ Старите българи ”. Докато си поговорят с турския консул за вредите от пушенето и ремонта на Желязната черква, пред възрастните хора към този момент бяха наслагани пилешка чорба и пържола с шопска салата.

81-годишната Петра Кръстева от 11 година не е ходила на ресторант, пък младините  минали там. Жената от село Конуш била шеф на заведение и е посрещала всички големци, дори Тодор Живков. После овдовяла, синът и дъщерята отпътували за Германия, там са тримата внуци и шестте правнуци. Близка на баба Петра се поболяла и тя се заела да я гледа. Като видях какво е, взех решение, че аз самата не желая да съм в тежест на децата, описа дамата. Подала скрито документи за старческия дом и чакала 2 година ред, без да каже на младите. Сега съм доста удовлетворена, показа дамата от петия етаж, където е най-активната група в старческия дом с общо 200 възрастни хора. 

Жените, в чиито мемоари има единствено първа и втора стратегия, съветски филми в петък и „ Студио Х ” в събота, смогнаха да обсъдят що е то 3D кино. Това „ D ” не ми е ясно, призна Петра. А Славка попита дали молът е като ЦУМ.

Хюсейн Ергани поздрави възрастните хора и изрази вяра филмът, с който започва фестивалът на турското кино, да им хареса. Специално уредниците подбрали лентата „ Чинарът ” - история на учителка, която постъпва в старешки дом, в която са втъкани послания за родовата памет и наследството.

За мен това бе най-хубавият ден - да седна с другари на една маса и дружно да ядем чорба, сподели почетният консул на Албания Аристир Димо. „ Тези хора нямат потребност от обяд. Те не може да стоят сред четири стени и да мислят дали на следващия ден ще вали. Имат потребност от слънце, ние ще сме слънцето за тях ”, зарече се той. И даде обещание отново да ги изведе - на екскурзия в Албания. В своя град консулът имал персонална черква. „ Който се помоли в нея - още 30 година живот! ”, даде дума Димо. Турският консул увери, че се заема да обмисли идващ план - да покаже Желязната черква на пенсионерите, доста го питали за нея. А директорката на дома Нина Христова разгласи, че и пенсионерите имат изненада, само че няма да си я издадат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР