Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Бойко Борисов. Една среща,

...
Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Бойко Борисов. Една среща,
Коментари Харесай

Турция очаква 3 млрд. евро от ЕС за бежанците

Конструктивна среща във Варна регистрира министър председателят Бойко Борисов. Една среща, която беше наситена с доста напрежение, както изясни на брифинга той. Той се надява на още една до края на европредседателството ни.

Това съобщи министър председателят на срещатa на водачите на Европейски Съюз и Турция, която цели да се затоплят връзките сред Общността и южната ни съседка.

В срещата вземат участие ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, министър председателят Бойко Борисов като хазаин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Сред главните осъждани тематики предстоящо бяха договарянията сред Европейски Съюз и Турция, бежанският поток, енергийните планове и тероризмът.

Имало очакване да няма подобен конструктивизъм, съобщи още Борисов. Борисов сложил въпроса за тракийските изселници, както по-рано президентът Румен Радев изиска. Турция също има известни искания. Премиерът чака една по една тематиките да се изчистят.

Председателят на Европейски Съюз Доналд Туск също подчертава какъв брой значима е била днешната среща. Днес са прегледани доста въпроси, регистрира той. За бежанците Европейски Съюз и Турция остават близки сътрудници, по думите му. Туск благодари на Турция, че е приютила 3 милиона бежанци и се грижи за тях. Европа ще оказва помощ на южната ни съседка. Иначе Европейски Съюз желае Турция да поддържа демократичните стандарти. Общността съчувствала на Турция за последствията след преврата.

Доналд Туск регистрира положителни връзки сред Турция и Европейски Съюз. Това е значим развой в процеса на присъединение, посочи Туск. Въпреки това Европейски Съюз имала някои терзания от дейностите на Турция. Европейски Съюз изразил терзанията си от дейностите на Турция в Африн. Доналд Туск посочи, че в някои области има компликации в разговора с Ердоган, само че в други имало близко съдействие.

Турският президент Реджеп Ердоган изрази най-съдечните си усеща от срещата ЕС-Турция и благодари за поканата на приятеля си Бойко Борисов. Надяваме се към този момент интервалът на неприятни връзки сред Европейски Съюз и Турция да е останал в предишното, показа Ердоган. Той към момента желае позитивна стъпка за страната си към участие в Европейски Съюз. Турция извършва своите задължения в битката с тероризма и бежанците, сподели Ердоган.

Около 3 милиона са бежанците от Сирия, а с тези от Ирак стават 4 милиона. Затова Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците. Ще бъдем доста улеснени в случай че получим тази помощ, показа турският държавен глава. Ердоган изиска бърза либерализация на визовия режим за турските жители. Страната му чака и бързи решения за митническите въпроси. Двустранните спогодби спъвали връзките сред Европейски Съюз и Турция.

Иначе южната ни съседка е била цел за доста терористични организации,по думите на Ердоган. Страната му обаче се борела с терористите и осигурявала сигурността освен в личната си страна, само че и в Европейски Съюз. Затова Реджеп Ердоган не желае рецензии в тази посока. Турция е демократична страна, сподели той. Такова било мнението на жителите на Турция. Ще бъде неточност да се изолира Турция, безапелационен бе Реджеп Ердоган. Турция е стратегически сътрудник на Европейски Съюз, както добави той. Иначе президентът на Турция счита, че Европейски Съюз от време на време е неправдив в решенията си.

Днес направихме първата стъпка към възстановяване на разговора, посочи Реджеп Ердоган и прикани Европейски Съюз дружно да работят за мира по света. Елате дружно да създадем постоянна и сигурна Европа, настоя той.

Турският народ е популярен народ, показа президентът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. Европейски Съюз желае Турция да е стратегически сътрудник на европейското семейство. Турция и Европейски Съюз, по думите му, правели неточност като приказват за нещата, които ги разделят, а не за нещата, коиго ги сближават.

И Турция, и Европейски Съюз са се срещнали с провокациите на тероризма, напомни той. Единство обединени ще се оправим с това извънредно злополучие тероризма, безапелационен бе Юнкер. По отношение на миграцията всичко не е идеално,но съглашението сред Европейски Съюз и Турция се оказа ефикасно, акцентира президентът на Европейска комисия.

С 87% е понижен мигранстският поток от Турция към Европа. Турция е потвърдила солидарността си с Европейски Съюз, стана ясно от думите му. Започнал е процесът на готовност на втория транш от 3 милиарда евро за Турция, какъвто ангажимент е поел Европейски Съюз. Не би трябвало да има подозрение по отношение на тези 3 милиарда, даде обещание Жан-Клод Юнкер. Иначе бил печален от връзките сред Турция и Европейски Съюз сега и подкрепял напъните й да стане член на общността. Аз съм поръчител, че договарянията ще продължат, увери президентът на Европейска комисия.

Турция би трябвало да усъвършенства връзките си с Кипър и Гърция. Това било наложително изискване. За преврата Юнкер напомни, че Европейски Съюз е излязъл с официално съобщение. От оня миг насам турските институции потвърдили, че са постоянни да реагират в подобен миг.

Все отново той напомни задържането на публицисти и граничари. Европейски Съюз и Турция би трябвало да вървят ръка за ръка, счита той.

Българският министър председател се извини за безпокойството на варненци, само че пък целият свят през днешния ден научил за Варна. Борисов похвали Ердоган, че имаме нулев мигрантски напън по границата. Надявам се, че българите го правят оценка, показа министър председателят. Това оказва помощ и на Европа, уверен е той.

Всички значими тематики били сложени пред Реджеп Ердоган. Всички тематики ще се вземат решение на двустранно равнище. Още юли месец ще е подготвен интерконектора с Турция. Мисля,че постигнахме задачите, изрази удовлетворение Борисов. Най-важната цел за България да си подсигурява сигурността по границата е реализирана. Връщаме се на масата на договарянията, удовлетворен е той от срещата сред Европейски Съюз и Турция.

Бойко Борисов се надява на още една среща в сходен формат до края на председателството ни.

Малък проблем с превода от турски стана мотив българският министър председател да се включи на помощ. Яваш, бавно, прикани той турският кореспондент, което провокира бурни реакции в залата за конференция.

В края стана ясно от Доналд Туск,че нищо съответно не е реализирано като решение или компромис и диалозите не престават. Жан-Клод Юнкер обаче смекчи обстановката, обяснявайки още веднъж какъв брой значима е Турция за Европейски Съюз. Той благодари на българския протокол за положителната организация и за множеството военни по улиците на Варна.

Срещата завърши като Борисов, Ердоган, Туск и Юнкер се снимаха стиснали ръце.

Припомняме, че срещата беше под въпрос поради възражения на Гърция и Кипър, провокирани от напрежението сред двете страни и Турция и задържането на двама гръцки бойци от турските управляващи.

Австрийският канцлер Себастиан Курц намерено се разгласи за прекъсване на договарянията за участието на Турция, защото не са изпълнени съществени условия, само че в това време за опазване на връзките с Анкара като стратегически сътрудник.

Ердоган бе " посрещнат " във Варна от митинги. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР