Конституцията не предвижда въвеждането на каквито и да е цензове.

...
Конституцията не предвижда въвеждането на каквито и да е цензове.
Коментари Харесай

Изчистването на избирателните списъци не е въвеждане на ценз

„ Конституцията не планува въвеждането на каквито и да е цензове. Ограничаването на изборното право на жителите, които не са си платили налозите, е тип ценз. То ни връща в 19 век, не е част от нашата демократична традиция и за мен е немислимо. “ Това сподели Атанас Славов, учител по конституционно право и народен представител от „ Демократична България “ в 45-ото Народно заседание. Той разяснява въпроса дали изчистването на изборните описи от лица, които не заплащат своите налози в страната, е тип ценз.

Не става дума за ограничението на изборните права на жителите, безапелационен е Славов, който се базира на . Изчистването на изборните описи е нещо напълно друго, акцентира той.

Конституционалистът разясни, че консолидираното на базите данни, което е било обсъждано от служебното държавно управление, има за цел да не се злоупотреби с правото на глас на хората, които не живеят в страната, тъй като има такива данни. „ Някой вместо тях гласоподава на изборите и това се регистрира като резултат “, разясни той.

Основната алтернатива в този момент е във връзка с лицата, живеещи по сегашен адрес – по какъв начин по-гъвкаво и по-достъпно да се уреди тяхното гласоподаване, уточни Атанас Славов пред БНР.

По проблема с подслушването Славов посочи, че има доста способи да бъдат заобиколени законовите процедури и да се стигне до несъмнено лице.

Относно независимостта на Бюрото за надзор на СРС преподавателят уточни, че то значително е било неутрализирано като самостоятелен орган. „ Виждаме за следващ път по какъв начин специфичните служби са били употребявани политически в частен интерес. Ясно е, че тези служби са били употребявани за политически поръчки “, съобщи той.

Трудно могат да бъдат унищожени всички следи, добави още Славов, запитан може ли да бъде заличена информацията за извършени подслушвания. „ Аз смятам, че този път ще има разкрития “, акцентира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР