Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи

...
Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи
Коментари Харесай

Гледайте на живо: Радев приема Главчев на Дондуков 2

Конституцията не планува в какъв период Главчев би трябвало да предложи длъжностен кабинет.

Вчера президентът оповести избора си за длъжностен министър председател от кръга лица, избрани като вероятни претенденти за този пост след направените промени в Конституцията.

Кариерата на Главчев е обвързвана с партия ГЕРБ. Той е някогашен ръководител на Народното събрание и народен представител в шест Народното събрание от партията на Бойко Борисов. От юли предходната година е ръководител на Сметната палата.

Продължава процедурата към назначението на служебно държавно управление, което да приготви изборите за 50-то Народно заседание, откакто актуалното не съумя да излъчи кабинет.

След като Главчев предложи на президента състав на кабинет, Румен Радев би трябвало да организира политически съвещания с шестте парламентарни партии, с цел да се вземе дефинитивно решение за назначението на служебното държавно управление. От това зависи и по кое време ще са изборите за нов парламент.

Изборът на длъжностен министър председател бе направена по нови правила. Последните промени в Конституцията ограничиха опциите до общо 10 фигури на обществени длъжности, от които президентът трябваше да уточни един. Листата се съкрати до девет, откакто тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка. В два следващи дни Румен Радев организира съвещания с евентуалните претенденти за служебни министър председатели. Срещна се поотделно с ръководителя на Народното събрание, с шефа на Българска народна банка и с ръководителя на Сметната палата. Вчера президентът организира останалите шест срещи - с омбудсмана, с тримата подуправители на Българска народна банка и с двамата заместник-председатели на Сметната палата. Президентът разкритикува конституционните промени за избор на длъжностен министър председател. Toй разяснява, че когато изборът е стеснен не може да докара до най-хубавия резултат.

5 часа след края на консултациите президентът избра за претендент за длъжностен министър председател ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа през днешния ден той ще се срещне с президента, който ще му разпореди да сформира служебно държавно управление. Не е ясно с какъв период за това ще разполага номинираният за длъжностен министър председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР