Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател -

...
Конституцията не предвижда Народното събрание да действа без председател -
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Възможно е председателят на НС да бъде избран чрез тайно гласуване

Конституцията не планува Народното събрание да работи без ръководител - допустимо ли е обаче председателството да е ротационно? Темата пред Българска национална телевизия разяснява конституционалистът доцент Наталия Киселова.

" Ако под ротационно председателство се има поради да бъде определен един, защото Конституцията приказва за ръководител, то това е допустимо и кавалерски да се спогодят, че след избран интервал от време този определен за ръководител ще подаде оставка и на негово място ще изберат различен ".

Тя разяснява, че депутатите могат да одобряват правила за скрито гласоподаване и да се изключи опцията " въздържал се ".

" Възможно е да се гласоподава скрито, с бюлетина и единствено с отговори " да " и " не ". Може да се одобри в това гласоподаване да няма опцията " въздържал се ". Ако категорично се планува, че се гласоподава единствено с " да " и " не " във връзка с претендентите, по този начин отстраняваме гласовете " въздържал се, " изясни доцент Киселова.

Българска национална телевизия: Има ли механизъм, в който те да одобряват някакъв вид законодателно решение, в което да има двама ръководители и те да се редуват през избран интервал?

" Ако под законодателно решение имате поради категорично решение на Народно събрание, не мисля, че това допустимо, само че дано забележим на следващия ден какво ще предложат, защато е вероятен разновидността, който загатнаха за председателството на Екологичен потенциал, само че също по този начин е допустимо и кавалерски да изберат някой от претендентите. Има и друга опция - да се понижи кворумът или някоя от групите да не взе участие в гласуването с цел да се извърши условието да са дали своят вот повече от половината присъстващи народни представители ", изясни доцент Киселова. Според нея разновидността опозицята да не издига претендент също е вероятен.

Изборът на ръководител в действителност е единствената опция да се отпушат другите процедури в Народно събрание, разяснява конституционалистът.

" Народните представители не могат сами да вземат решение да се саморазпуснат, би трябвало да се мине по процедурата на член 99 (на Конституцията - б.р.), т.е. да е установено, че не може да се сформира държавно управление. Изборът на ръководител в действителност е единствената опция да се отпуши процедурата за предварително разформироване на Народното събрание ", изясни тя.

По думите ѝ е неприемливо процедурата по желание да продължи и след на следващия ден. И прикани депутатите да вземат решение, в случай че не желаят да останат в историята като Народното събрание, който всеки ден избира ръководител.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР