Конституцията не е пречка за решаването на който и да

...
Конституцията не е пречка за решаването на който и да
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Конституцията не е пречка за решение на проблемите у нас

Конституцията не е спънка за решаването на който и да е от съществуващите проблеми в страната, съобщи по Българска национална телевизия конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов.

„ За да променяме конституцията, би трябвало да кажем какъв резултат ще реализираме с тази смяна. Често давам за образец многократните промени в главата за правосъдната власт, с които надали някой ще каже, че значително се е подобрило положението в правосъдната власт. Без възобновяване на пълностоен политически живот, без отговорност от хората, взимащи решенията, без присъединяване на жителите посредством изборите или от време на време – референдуми, няма значително да се подобрят нещата “, разяснява той.

Който желае привикване на Велико национално заседание, би трябвало да има поради, че за задачата му е нужна първо поддръжка в нормално Народно заседание, подсети Стоилов.

„ Хората споделят, че сегашният парламент не работи както би трябвало и може би, в случай че е Велико национално заседание, ще работи по-добре. Но хората, които избират и в нормално, и във Велико национално заседание са едни и същи. Запитайте се в този момент, имаме ли такива престижи – какъв брой са и къде са в настоящите партии? Следователно се намираме в едно състояние, когато цели сфери в българския публичен живот деградират, вместо да имаме развиване. Който желае Велико национално заседание, първо би трябвало да може да откри посланичество в Народното събрание и да има задоволително мощ и съдружници, с цел да задвижи този развой. Тоест – преди да стигнеш до поповата къща, би трябвало да можеш да влезеш в селото “, сподели проф. Стоилов.

По мотив събирането на подписи от Има Такъв Народ за референдум за промяна на формата на ръководство Стоилов подсети, че това се случва с помощта на смяна в Изборния кодекс от 2020-а, с която отпада ограничаването за образуване на референдуми по конституционни въпроси. Това обаче не трансформира реда за промени в конституцията, добави той.

Относно идните парламентарни избори Стоилов разяснява, че от държанието на партиите и от това дали ще предложат нещо ново на гласоподавателите си зависи дали ще има нова обстановка след 2 април.

„ Засега не се обрисува нещо ново. Мнението ми е, че самите партии би трябвало доста по-отчетливо и поредно да оповестят уговорките си към жителите. Кампанията е тъкмо времето, в което партията би трябвало да каже какво ще отстоява в Народното събрание и от какво няма да отстъпи.

България още веднъж би трябвало да образува условно или почти някакъв десен или ляв блок, без значение кой ще е в ръководство или в съпротива. В момента, сякаш имаме една мързелива десница и една слаба левица “, сподели още той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР