Конституцията не е набор от думи, а философия на управление,

...
Конституцията не е набор от думи, а философия на управление,
Коментари Харесай

Йотова: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

„ Конституцията не е набор от думи, а философия на ръководство, на контролиране на публичните връзки, на стабилността на страната. Поредните предварителни парламентарни избори демонстрират, че дяволът е освен в конституционните промени, а в невъзможността на тези, които сме избрали, да претворяват главния ни закон в практиката. В Търновската конституция беше сложено началото на четирите начала – независимост, равнопоставеност, самоопределяне, сигурност. Добре е постоянно да се връщаме към тези редове. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото заседание на Съюза на юристите в България по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста.

„ Вярвам доста във вашата активност, престиж, професионална чест – вие сте призвани да браните правото от многото нечисти ръце, които му протягат ръка “, поздрави Йотова присъстващите.

„ Прекланяме се пред бащите на българската държавност, които сложиха постоянните й основи с приемането на първата българска конституция – Търновската на 16 април 1879 година Дължим респект и към тези, които през 1991 година сътвориха и утвърдиха главния закон на страната. Избраниците в Седмото велико национално заседание поеха своята отговорност, бяха с разнообразни визии, спореха, само че имаха една насочна точка – България да се движи напред “, уточни вицепрезидентът.

„ Водени от устрема да разрушават всичко преди тях, само че без ясната мисъл какво ще съградят, водени от несъразмерната упоритост „ власт непременно “, даже с цената на поругана Конституция – през днешния ден едни хора, с много по-различен мироглед и много съмнителни професионални качества, трансформираха българската Конституция за шести път, не се посвениха и да посегнат върху държавността “, акцентира Илияна Йотова.

Тя посочи, че главната функционалност на Конституцията е да обезпечи непоклатимост на правовия ред и всяко конюнктурно посягане, всяко преждевременно деяние, нечутите професионални мнения, нечутото мнение на българските жители са удар върху държавността.

Вицепрезидентът уточни, че предизвестията на юристите към политиците за последните конституционни ремонти са били верни. „ България се размина на косъм от невиждана конституционна рецесия – неспособност да се назначи служебно държавно управление, затова неспособност да се насрочат предварителни избори. Бъдещето ще покаже дали този трус се е разминал. Факт е обаче, че всеки ден ни изненадват нови рецесии “, акцентира Йотова.

Вицепрезидентът изрази безпокойство, че поради несъразмерна приложимост девалвира концепцията за правосъдна промяна. „ Тепърва следва да забележим съответните приложения на измененията в частта „ Съдебна власт “, за чиито евентуални рискове от спомагателна политизация на правосъдната система Съюзът на юристите също предупреждаваше “, уточни Йотова. Тя акцентира, че неспирните кавги в правосъдната система съществено разколебават доверието на жителите в повелята на член 117, алинея 1 от Конституцията: „ Съдебната власт пази правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната “.

В приветствието си вицепрезидентът напомни част от процеса по приемането на Търновската конституция преди 145 години.

„ На 10 март 1879 година събранието пристъпи към разглеждането на Конституцията. Д-р Стоилов предлага комисия от 15 души, която да даде „ тъкмо мнение за основните мисли, които са в основата на устава, да ги извади нескрито, да ги освети с науката и опита от живота “. Дядо Славейков е срещу основаването на комисия. „ Нашите комисии се разкомисват “, реагира той. Приема се предлагането на доктор Стоилов и 15 души застават с имената си в доста напрегната конюнктура, разграничено заседание, с цялата си отговорност за това по какъв начин ще наподобява бъдещата Конституция “, съобщи Илияна Йотова и акцентира, че 145 години по-късно тези, които направиха последните ремонти в Конституцията, обясниха на българския народ, че не помнят кой ги е предложил и написал.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР