Конституцията или правото на ЕС е с предимство? Това е

...
Конституцията или правото на ЕС е с предимство? Това е
Коментари Харесай

Конституцията или правото на ЕС: Казусът `Полша` в Европейския парламент |

Конституцията или правото на Европейски Съюз е с преимущество? Това е горещият въпрос, който разискват евродепутатите през днешния ден, когато Казусът `Полша` влезе в Европейския парламент.

" Най-важният закон в Полша е Конституцията и европейското право не стои над нея ", съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки по време на чуването му в Европейския парламент (EП). Моравецки разяснява, че в случай че това не е по този начин, страните губят суверенитета си.

Той беше неодобрен от евродепутатите, които разясниха, че главните полезности на Съюза се оспорват, което може да задейства механизъм за налагане на наказания на страната. В преобладаващата част от изявленията се наблягаше, че фундаментът на Съюза - върховенството на правото на Европейски Съюз, не може да се оспорва.

Защо тематиката е значима?

Казусът " Полша " е лакмус за отношението на Европейски Съюз към страни, подложени на критика поради върховенството на закона, корупцията и независимостта на правосъдната власт. Темата е изключително значима на фона на внасянето на проектите за възобновяване и резистентност и предлагането те да бъдат обвързани с върховенството на закона. Още нещо, появи се и предлагането за налагане на финансови наказания поради противоречивото решение на Варшава. Всичко това значи, че решението на Европейски Съюз за Полша може да се трансформира в тактика за държанието на Блока по отношение на други страни с сходни проблеми, каквато страна е и България.

Дебатът в Екологичен потенциал

Днешният спор мина в необятна полемика за правилата на Съюза, само че бяха отправени и съответни обвинявания към Полша - за правата на дамите (), правата на другите (по-рано тази година няколко области в Полша бяха оповестени за " ", последва и едвам преди няколко седмици ), както и.

" Решението на полските магистрати е директна опасност за основите и единството на Съюза ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя беше безапелационна, че Европейски Съюз няма да допусне общите полезности на Блока да бъдат застрашени. 

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейски Съюз в " изнудване " поради предложенията за налагане на финансови наказания и въпроса с приемането на полския проект за възобновяване и резистентност. В негова поддръжка се изрекоха полските евродепутати, които обявиха, че Европейски Съюз не е супер страна и не може да лишава суверенитета на страните членки.

Очаква се през днешния ден Парламентът да призове Европейската комисия да стартира процедура за нарушаване на главния принцип на Съюза против държавното управление във Варшава. В четвъртък би трябвало да бъде гласувана и резолюция за правото на Европейски Съюз.

Как стартира всичко?

В началото на месеца  и че част от наредбите на европейските контракти и част от решенията на Съда на Европейски Съюз опонират на висшия закон на страната. Последва и решението на Полша, че член 1 и член 19 от Договора на Европейски Съюз опонират на националното законодателство.

Конституционен съд беше сезиран от премиера Моравецки, а мотивът беше решението на Европейския съд, че системата за асортимент на съдии в Полша, въведена през 2018 година, нарушава законодателството на Европейски Съюз.

Реакциите

Европейската комисия реагира на решението с изказване, в което се напомня, че правото Европейски Съюз стои над националното законодателство. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пък предизвести, че ще има последствия след решението на полския съд, както и че нарушаването на правилото за върховенството на правото на Европейски Съюз, а " нарушаването му значи оборване на един от основополагащите правила на нашия съюз ".

След това решение на съда още веднъж се повдигна въпросът за " Polexit " - излизането на Полша от Европейски Съюз. Последваха и многохилядни митинги в страната в поддръжка на европейското ѝ бъдеще.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР