Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември

...
Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова обясни защо в Конституцията няма срокове за третия мандат


„ Конституцията и тълкувателното решение ( Решение 20 от 23 декември 1992 г.) преднамерено не са поставили периоди за избрани действия, тъй като от време на време е въпрос дневно, само че от време на време на седмица или малко повече да се съобразят други периоди по Изборния кодекс “. Това заяви доц. доктор Наталия Киселова, специалист по конституционно право. Думите ѝ са по отношение на процедурата по връчването и връщането на мандат за сформиране на държавно управление.
Всичко по тематиката: Трусовете в обединението 633
Според ГЕРБ третият мандат би трябвало да бъде върнат незабавно. „ Българска социалистическа партия за България “ получи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на 47-ото Народно заседание нa 18 юли. По-рано през днешния ден стана известно, че Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия ще предложи на Националния съвет на левицата два разновидността за деяние, за решение, които са в сходство с главния закон на страната и ще бъдат с небосвод петък.

Доц. Киселова разяснява още, че разновидностите са левицата да предложи или да не предложи претендент за министър-председател и в случай че предложи, стъпвайки на претекстовете на тълкувателното решение на Конституционния съд, той ще има седем дни да организира диалози, съобщи Българска телеграфна агенция.  

Тя означи, че периодите в процедурата по връчване и връщане на мандат са поставени в Конституцията ни, с цел да не се злоупотреби от някоя от парламентарните групи или от президента.  Киселова напомни, че единствено част от процедурата има периоди - няма период, в който президентът да връчи на първата и втората политическа мощ проучвателния мандат, само че има период, в който те да върнат мандата, както и подобен, в който той да дефинира парламентарната група, която да получи третия мандат.

На въпрос има ли период, в който парламентарната група, получила третия мандат, да излъчи претендент, тя сподели, че в интервала 1992 до 2017 година, когато са провеждани такива процедури, като се съпоставя по кое време са издавани указите, се вижда, че този период от седем дни е бил спазван.

В претекстовете на тълкувателното решение Конституционният съд се приказва, че процедурата след двата несполучливи проучвателни мандата, се забързва, с цел да не бави президентът коя парламентарна група дефинира, съобщи специалистът.

„ За разлика от първите два тура, в които президентът не е привързан със период, в който би трябвало да разпореди проучвателния мандат, по-нататък се планува ускорение на процедурата, защото интервалът, в който не може да бъде формирано ново държавно управление (и работи служебно държавно управление или държавно управление, което е подало оставка), може да се окаже прекалено дълъг. “ – написа в решението на Конституционния съд.

В решението е казано още, че от своя страна избраната парламентарна група също прави политически съвещания, добави доцент Киселова.

„ Друга специфичност на процедурата в тази й част се състои в събитието, че президентът прави възлагане на първо време на някоя от идващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен претендент, и едвам по-късно проучвателният мандат се разпорежда на посочен претендент за министър-председател. Различието може да обяснено с това, че е належащо да се даде опция на някоя от идващите парламентарни групи също да организира политически съвещания, с цел да се потърси и откри метод за формиране на постоянна коалиция. “ – се показва в решението на Конституционния съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР