Конституцията е нещо много сериозно. Има една фраза още от

...
Конституцията е нещо много сериозно. Има една фраза още от
Коментари Харесай

Адв. Дерменджиев: Промените в Конституцията трябва да са на римския принцип „бързай бавно“

Конституцията е нещо доста съществено. Има една фраза още от римско време – Festina lente, т.е. „ Бързай постепенно “ и това е нещо, което би трябвало да се ползва за главния закон. Това разяснява в ефира на Nova News ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

Той подсети, че всеки един закон минава през редица процедури.

След като се приема съществената смяна за разделяне на Висшия правосъден съвет, би трябвало да си зададем въпроса по какъв начин това би се отразило на бюджета, тъй като нямаше такава разбивка. Да не приказваме, че една конституция би трябвало да е най-бавно изменящият се инструмент, тъй като такава е и дефиницията на закона, изясни юристът.

Дерменджиев заяви, че следва на следващия ден на свое съвещание Висшият адвокатски съвет да дискутира въпросите, свързани с измененията в Конституцията, като измежду тематиките ще са разделянето на Висш съдебен съвет и ролята на служебните кабинети.

Относно това дали е редно хора с двойно поданство да заемат високи обществени длъжности, юристът обясни, че Венецианската комисия е предложила хората с двойно поданство да могат да заемат публични длъжности, само че крайното решение е на българските депутати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР