Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да

...
Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да
Коментари Харесай

Съдът в Румъния реши: Отстраняват Лаура Кьовеши от Агенцията за борба с корупцията

Конституционният в съд в Румъния задължи президента Клаус Йоханис да в профил Лаура Кьовеши от поста ѝ като основен прокурор на Агенцията за битка с корупцията, написа " Политико ".

Още през февруари правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер изиска от президента Кьовеши да бъде освободена от поста си. Тоадер я упрекна в няколко неща: нарушаване на пълномощията, че не почита престижа на Народното събрание и че е правила оскърбителен изказване по отношение на властта в Румъния в западните медии.

Президентът Йоханис обаче не почете това искане на Тоадер и в проблема бе намесен Конституционният съд на Румъния, който към този момент се произнесе.

В употребява на настояването на правосъдния министър са дали своят вот 6 от 9 конституционни съдии.

45-годишната Лаура Кьовеши се трансформира в знак на битката с корупцията в прилежаща Румъния. Тя встъпва в служба през 2013-та година, а от този момент зад решетките за корупция са наказани редица министри, кметове и политици.

Новината за отстраняването на Кьовеши не се понрави на румънците през вчерашния ден. Нощта беше белязана от митинги, а недоволните дефинираха съда като " плебей на ръководещата Социалдемократическа партия ". Около 1500 души се събраха в столицата Букурещ и други градове, с цел да изразят поддръжката си за обвинител номер 1.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР