Конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов

...
Конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Не съм изненадан от решението на ВСС за Иван Гешев

Конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов съобщи пред Българска национална телевизия, че не е изненадан от решението на Висш съдебен съвет за Иван Гешев. " Това е по този начин, тъй като разположението на силите в съда предполагаше този резултат ", сподели той.

По думите му самата самодейност е изиграла значима роля, тъй като дълго време се е твърдяло, че основният прокурор е недостижим.

" За мен е задоволително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правораздаването да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушаване на разделянето на управляващите. Както се видя, Висш съдебен съвет, като орган за ръководство на правосъдната власт, е единственият, който може да се произнесе всъщност и той взе своето решение ", съобщи Янаки Стоилов.

Това е един предпазен сигнал по повод както на настоящия, по този начин и на бъдещите основни прокурори - че има механизъм, при който мандатът на основния обвинител може да бъде подложен на преценка поради тежки нарушавания и несъблюдение на отговорностите, счита Стоилов. Той разяснява думите на Иван Гешев, че причините против него са " правно нищо ":

" Не желая да влизам в тази дискусия, тъй като я водех като министър на правораздаването - задоволително ясно съм заявявал своите позиции. Мисля, че всеки човек на такава висока позиция, даже и да не става дума за съставомерни действия, дължи обществен отговор на някои въпроси. "

Предложението за проверяващ основния прокурор орган не постанова конституционни промени, а планува на длъжността да бъде назначен арбитър, изпълняващ длъжността на прокурор.

" Конституцията съдържа механизъм, който даже не допуска да се стигне до обвиняване за закононарушение, с цел да се търси отговорност от лицето, което управлява системата на прокуратурата ", посочи юристът.

Стоилов изрази терзание, че в Народното събрание към момента няма задвижена процедура за лъчение на членове на Висш съдебен съвет. Времето в живота и политиката е доста значимо, тъй като всяко деяние, подхванато в несъответствуващия миг може да докара до тежки последствия, разяснява той.

По думите му ориста на последното държавно управление е обвързвана точно с недооценяването на ролята на времето.

" В момента сме в три огромни рецесии, а никой не приказва за тях. Криза на българската нация, в случай че нацията е сложена пред тестване за своята вероятност, то тогава страната би трябвало да реши този проблем. Друга рецесия е рецесията на държавността и третата – в съда. Ако партиите не слагат тези три казуса за разглеждане, няма да има успеваемост ".

Според него би трябвало да има разяснения по отношение на равнището на енергийните доставки, за какво се подменя тематиката за диверсификацията. Трябва да се направи и оценка на плюсовете и минусите от приемане на еврото.

" Това визира всеки един човек, външната политика би трябвало да бъде уравновесена, а не да се трансформираме в инструмент на непознати ползи ", разяснява Стоилов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР