Конституционният съд в Молдова обяви днес, че е отменил влизането

...
Конституционният съд в Молдова обяви днес, че е отменил влизането
Коментари Харесай

Молдовският Конституционен съд отмени закон, ограничаващ правомощията на президента

Конституционният съд в Молдова разгласи през днешния ден, че е отменил влизането в действие на закон, който лимитира президентските пълномощия, признат предходната седмица от молдовския парламент макар бурните митинги против него, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Законът бе гласуван в четвъртък от Народното събрание по самодейност на Социалистическата партия, подкрепяща президента Игор Додон, изгубил президентските избори от проевропейската кандидатка Мая Санду. Законът прехвърляше на Народното събрание по-специално контрола на службите за сигурност. Според Санду и последователите й задачата на закона бе да се понижи ролята на президента в интерес на Народното събрание, следен от Додон.

Над 5000 души стачкуваха в Кишинев по апела на Санду против приемането на закона предишния четвъртък. После Партията на действието и солидарността на Санду сезира Конституционния съд, с цел да оспори нормативния акт.

Санду встъпва в служба в края на декември. Вчера десетки хиляди стачкуващи стачкуваха в Кишинев по неин апел с искане за оставката на държавното управление и разформироване на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР