Конституционният съд ще заседава на 8 февруари за да реши

...
Конституционният съд ще заседава на 8 февруари за да реши
Коментари Харесай

КС решава на 8 февруари може ли министър да иска освобождаване на Гешев

Конституционният съд ще заседава на 8 февруари с цел да реши дали министърът на правораздаването може да изиска предварително освобождение на основния прокурор, откакто през днешния ден дефинира делото за разрешаване. Докладчик по делото е арбитър Филип Димитров. 

Ето какво се споделя в известието на съда:
Конституционният съд взема решение за мандата на Иван Гешев
Конституционният съд взема решение през днешния ден дали министърът на правораздаването може да изиска предварително освобождение на основния прокурор. Питането...
Прочети повече
" Конституционният съд ще организира съвещание на 8 февруари 2022 година (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 година по искане на Министерския съвет на Република България за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „ В пълномощията на министъра на правораздаването по член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията? “.

Делото е за решение. "

Припомняме, че питането пристигна три месеца откакто Висшият правосъден съвет отхвърли да приключи предварително мандата на Иван Гешев точно с претекст, че правосъдният министър няма такива пълномощия. Начело на ведомството тогава беше Янаки Стоилов, който от средата на ноември е парламентарен арбитър, само че няма да взе участие в решаването на делото.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР