Конституционният съд ще разгледа във вторник решението за избора на

...
Конституционният съд ще разгледа във вторник решението за избора на
Коментари Харесай

Доц. Киселова: КС може да отмени утре части от решението за избopа нa Атанасова и Белазелков

Конституционният съд ще прегледа във вторник решението за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като нови членове на правосъдната институция. Според преподавателя по конституционно право доцент Наталия Киселова Конституционен съд евентуално ще разгласи частична противоконституционност на решенията на Народното събрание. Това написа тя в своя обява във Фейсбук.

Бившата председателка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и някогашният висш арбитър Борислав Белазелков бяха определени за нови членове на Конституционния съд през януари с решение на 49-ото Народно заседание. Това обаче се случи в прорез с тълкуването на друго решение на съда.

ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи одобриха, че новите избраници ще останат в Конституционен съд за период от 9 години (до януари 2033 г.). Мандатът на съдиите е общо 9 години, като те не могат бъдат избирани наново на тази служба. Съставът се обновява през три години от всяка квота по ред, избран със закон.

Но единствено седмица преди кандидатурите на Атанасова и Белазелков да бъдат признати, Конституционният съд излезе с решение, което на процедура съкратява мандатите на Атанасова и Белазелков с две години.

Народното събрание трябваше да попълни своята квота в 12-членния Конституционен съд още през 2021-2022 година Заради парламентарната рецесия и неналичието на устойчиво ръководство това се отсрочи с повече от две години. Така беше нарушено едно от изискванията на конституцията - съставът на съда да се обновява постоянно, през три години, от всяка квота.

Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, които бяха определени от Народното събрание през 2012-2013 година, трябваше да изоставен Конституционния съд при приключването на техния 9-годишен мандат. На 11 януари Конституционен съд се произнесе, че парламентарен арбитър, определен след планувания период, упражнява пълномощията си " единствено за оставащия период от мандата " т.е. в този случай 7 вместо записаните 9 години.

По този мотив президентът Румен Радев и депутати от опозицията в предходния парламент внесоха тъжба до Конституционния съд за разглеждане на решението. Сред претекстовете им е посочено, че изборът на двамата нови членове на правосъдната институция е противоконституционален поради дадения им цялостен мандат от 9 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР