Конституционният съд ще разгледа днес промените в Кодекса за социалното

...
Конституционният съд ще разгледа днес промените в Кодекса за социалното
Коментари Харесай

Съдът решава ще избираме ли къде да отиват вноските за втора пенсия

Конституционният съд ще прегледа през днешния ден измененията в Кодекса за общественото обезпечаване, които дават право на избор къде да отиват вноските за втора пенсия. Съдиите би трябвало да се произнесат, дали текстовете опонират на Конституцията, откакто Върховният административен съд изиска тълкуването им, съобщи Дарик.

В средата на 2015 година Народното събрание одобри текстове,предложени от финансовото министерство, съгласно които родените след 1959 година могат да трансферират парите си за втора пенсия неведнъж сред частен пенсионен фонд и Национален осигурителен институт.
Социалният министър отбрани концепцията парите за втора пенсия да отиват в Национален осигурителен институт

Частните пенсионни сдружения заведоха дело против измененията във Върховния административен съд, а съдът постанови, че правото на избор за обезпечаване трансформира модела на пенсионната система, нарушава правилото на правовата страна, основава неустановеност за обезпечените и нарушава условието за гарантиране и отбрана правото на благосъстоятелност на жителите.

От второто държавно управление на ГЕРБ одобриха позиция по делото, в която се споделя, че измененията освен не опонират на Конституцията, само че подсигуряват правата на обезпечените.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР