“Конституционният съд ще има последната дума за референдума. Има заявка,

...
“Конституционният съд ще има последната дума за референдума. Има заявка,
Коментари Харесай

Доц. Христо Христев по Дарик: Вярвам, че КС няма да позволи референдума на “Възраждане”

“Конституционният съд ще има последната дума за референдума. Има поръчка, че “Възраждане ” ще сезира Конституционен съд. Но не може да създадат това без Българска социалистическа партия. Предстои да забележим дали Българска социалистическа партия ще са надалеч от същата линия на партията, която някои дефинират като неофашистка ”. Това съобщи в “Кой приказва ” по Дарик радио доцент Христо Христев, учител в Юридическия факултет на Софийския университет.

По думите му препоръчаният въпрос нарушава разнообразни детайли както на Конституцията, по този начин и на Европейския съюз. “Иска ми се да имам вяра, че както се оказа, че в Народното събрание има задоволително хора, по този начин и в Конституционен съд да си дадат сметка, че има несъгласия с правото на Европейски Съюз ”, сподели той. Тези правила не разрешават по този въпрос да има референдум, безапелационен е доцентът.

Припомняме, че в петък депутатите взеха решение да няма референдум за еврото. Въпросът, дефиниран от “Възраждане ”, беше: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? " След близо 3 часа и половина диспути народните представители утвърдиха решение, с което отхвърлят предлагането за допитването.

В поддръжка на осъществяване на референдума се подписаха над 604 000 души, а инспекция на ГРАО удостовери валидността на 450 000 подписа. Според закона за директното присъединяване на жителите в ръководството, при над 400 000 разрешението на Народното събрание за осъществяване на референдум е наложително.

Мнозинството в Народното събрание обаче акцентира, че по този начин заложено предложение за национално допитване опонира на интернационалните контракти и е в прорез с прелюдия в България Валутен ръб.

По въпроса с имунитета на Бойко Борисов и проблема “Барселонагейт ”, доцент Христо Христев акцентира, че е подозрително до каква степен е имало дейно следствие изобщо. “Около този проблем има доста въпросителни и той ще бъде тест за това дали имаме някаква действителна смяна в държавното обвиняване с освобождението на Иван Гешев, или нещата в прокуратурата ще продължат в същото русло, без значение че Гешев не е основен прокруор ”, заключи преподавателят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР