Конституционният съд се интересува основно от датата, на която служебният

...
Конституционният съд се интересува основно от датата, на която служебният
Коментари Харесай

Конституционният съд пита кога Кирил Петков е спрял да бъде канадец

Конституционният съд се интересува главно от датата, на която служебният министър на стопанската система Кирил Петков е престанал да бъде канадски жител. Това излиза наяве от определението на съда по делото за поданството на Петков. Ключовата дата е 10 май, когато президентът Румен Радев издаде указа за назначение на служебното държавно управление.

Президентът би трябвало да показа декларацията на своя министър, няма друго поданство с изключение на българско, преди да влезе в състава на държавното управление. Министърът на правораздаването би трябвало да удостовери с документ дали Петков въобще е имал българско поданство към 10 май. Министерството на външните работи би трябвало да изиска информация от Канада дали към тази дата Петков е имал годно канадско поданство.

Кирил Петков би трябвало да показа формалния писмен документ от Канада, който удостоверява, че той е освободен от канадско поданство с посочена дата. Служебният министър изясни преди две седмици, че е получил информация за освобождението си от канадското поданство, само че не уточни датата, от която това се е случило. По делото пред Конституционен съд тя е най-важна.

Делото пред Конституционен съд бе формирано по искане ГЕРБ, само че офанзивата против най-популярната фигура в служебното държавно управление бе стартирана от парламентарната естрада от " ИТН ".

Както Mediapool към този момент писа, актовете на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система няма да бъдат анулирани, даже той да се окаже с двойно поданство и президентският декрет за назначението му бъде разгласен за противоконституционен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР