Конституционният съд реши, че е противоконституционна разпоредбата на чл. 212,

...
Конституционният съд реши, че е противоконституционна разпоредбата на чл. 212,
Коментари Харесай

Част от текстовете в Изборния кодекс бяха обявени за противоконституционни

Конституционният съд реши, че е противоконституционна наредбата на член 212, алинея 5 в частта, в която се споделя, че не се създава машинно гласоподаване в секции отвън страната " в случаите, в които няма лице, на което Централната изборна комисия е упълномощила действия по техническото обезпечаване и поддръжка на техническото устройство за гласоподаване, владеещо български език, което да конфигурира и поддържа техническите устройства за машинно гласоподаване. "

Обявено е за противоконституционно още и изискването в член 213б, алинея 1 да се дава достъп до изходния код и документите на системата за електронната система за машинно гласоподаване, както и всички други софтуерни принадлежности, използвани в изборния развой, на лица, посочени от партиите и обединенията, получили над 4 процента от действителните гласове на последните извършени парламентарни избори.

Конституционният съд отхвърля настояването на националните представителите да се разгласи за противоконституционно изискването жителите в секции с под 300 гласоподаватели да нямат опцията да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или посредством машина.

Също по този начин се отхвърля настояването да бъде оповестено за противоконституционно СИК да регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване.

Искането на народните представители беше импортирано в Конституционния съд (КС) на 27 януари. Тогава Никола Минчев от Политическа партия изясни, че се оспорва пред Конституционен съд въвеждането на избор пред част от жителите по какъв начин да гласоподават - с хартиена бюлетина или с въведената " бюлетина, отпечатана на машина ".

Той уточни, че този избор стои единствено пред част от гласоподавателите, за друга, тези в секциите с под триста гласоподаватели, те нямат право на избор.

" Това е неравнопоставено отнасяне на българските жители ", добави Минчев. Втората тематика, в настояването на депутатите до Конституционен съд, е " превръщането на машинното гласоподаване в печатане на бюлетини ", сподели Никола Минчев. Според него, това, което болшинството е направило е обезсмислило машинното гласоподаване и то не дава отговор на нормалните стандарти за такова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР