Конституционният съд посочи, че министърът на правосъдието има право да

...
Конституционният съд посочи, че министърът на правосъдието има право да
Коментари Харесай

Йорданова: В следващите дни ще представим предложението за прекратяване мандата на Гешев

Конституционният съд уточни, че министърът на правораздаването има право да предложи предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, когато откри обстоятелства и условия, които са тежко нарушаване на отговорностите. Това сподели в ефира на bTV правосъдният министър Надежда Йорданова. По думите й в Министерството на правораздаването са събрани задоволително обстоятелства и условия, които съставляват разнообразни хипотези на Конституцията, в това число и за уронване на престижа на правосъдната власт.

" Приключваме формалната част от подготовката на предлагането и идващите дни ще го представим на вниманието на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Целта ми не е да вършим сензация от това, задачата ни е да използван закона в цялата му суровост, няма да приказвам по тематиката с Висш съдебен съвет посредством медиите. Това е извънредно сериозен въпрос, тъй че първо ще показва предлагането на членовете на Висш съдебен съвет и по-късно ще го разясня с публиката и обществото ", съобщи Надежда Йорданова.

Част от данните са медийно известни, други не са медийно известни и има необятна палитра от разнообразни проблеми, които ще представим на вниманието на Висш съдебен съвет, добави тя.

Йорданова посочи, че според данните, които имат, като магистрат Иван Гешев е правил неправилни неща.

" Ние сме при започване на сложния и некратък път за това да върнем чувството за правдивост в нашето общество, тъй че да стигне до всеки един от нас. Това е правосъдната промяна - да сме в общество, в което всеки да знае, че в случай че бъде обиден от закононарушение, полицията и прокуратурата ще проверяват интензивно и нарушителят ще бъде изправен пред съда, съобщи Йорданова. По думите й правосъдната система е един часовников механизъм и, с цел да работи тя бързо и дейно, всяко колелце би трябвало да има своето място и да работи добре по отношение на всички.

" За да стигнем до тази обстановка, би трябвало да изправим както устройствените закони за правосъдната власт, по този начин и процесуалните, по този начин и материалния закон, достъпа до правораздаване ", отбеляза още Надежда Йорданова. Тя разясни, че сега създават законодателни оферти, които да подсигуряват повече самостоятелност на съдиите. " И също по този начин да лишават от прокурорите неприсъщите им отговорности - функционалности на контрол в разнообразни административни производства, повтаряне на контролни пълномощия на административни органи. Това лишава от тяхното време и от техния потенциал ", сподели Надежда Йорданова. По думите й, въпреки че България е измежду страните с най-вече прокурори на глава от популацията, ние нямаме чувство, че всички закононарушения се проверяват дейно. " Самите статистики на прокуратурата демонстрират, че има разкриваемост в 43% от случаите. " Близо 3% от делата, които се преглеждат от Специализирания съд, съставляват каузи от общ темперамент, т.е. същността на наказателното произвеждане.

Всички останали производства са от частен темперамент и могат да бъдат разграничени на две групи - искане за позволение за подслушване и следене, а другите са и ограниченията за неотклонение - задържане под стража или друга форма на процесуална насила ", сподели министърът на правораздаването. Надежда Йорданова добави, че близо 3% от делата, които се преглеждат от Специализирания съд, са от общ темперамент.

Всички останали производства са от частен темперамент и могат да бъдат разграничени на две групи - искане за подслушване и следене и ограниченията за неотклонение, посочи тя.  " Специализираният съд се е трансформирал не толкоз в съд, който съди упрекнатите лица, а ги задържа и позволява подслушвания. Това е извънредно стеснителен факт ", сподели още Йорданова.

По думите й още по-притеснителен е другият факт, че високият % на наказани лица е извънредно огромен: " В 97% по обвинителните актове имаме неоправдателни присъди, само че какво влиза в съда, какви обвинявания предявява прокуратурата - имаме ли наказани лица по високите етажи на власт за корупция? За мен това е риторичен въпрос ". По-голяма част от знаковите каузи или завършват с провал и откриват, че обвиняванията са повдигнати за несъставомерни действия, или пък изобщо не стигат до съда, добави Йорданова. Попитана по какъв начин си изяснява това, тя отговори, че за нея най-голямата власт, която българската прокуратура има, е опцията да не повдигне обвиняване по отношение на съответно лице, опцията да не проверява макар и да са налични данни за това. Това е огромната власт, която все още е безконтролна, сподели Надежда Йорданова.

" Разработваме механизъм, по който в сходни случаи тогава, когато прокуратурата откаже да образува досъдебно произвеждане, засегнатото лице или лицето, подало сигнал, да може да апелира този отвод на прокуратурата пред съда, с цел да може да има един външен надзор за сходни затваряния на очите ", съобщи тя. Правото да повдига обвиняване е на прокуратурата по конституция, тъй че тя е стопанин на този стадий от наказателния развой, означи Йорданова.

" Ние предвиждаме тогава, когато прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане, съдът да прегледа всички обстоятелства и условия и да реши прокурорът приложил ли е всички процесуални дейности, всички процесуални начини, с които разполага, обследвал ли обективно и независимо е всички условия, и в случай че не, да върне преписката на прокуратура и да му кажат да приложат закона. Прокурорът е стопанин на досъдебното произвеждане, той може да указва на проверяващите органи какви процесуално-следствени дейности да извършат. Прокуратура не би могла да се оправдава или крие под каквито и да е оправдания по отношение на други органи, сподели още министърът.

" Процесуалният ред за реакция е единствено едната страна на монетата, с цел да имаме успеваемост на прокуратурата, другата страна на монетата е контролът, ефикасното следствие и търсенето на отговорност както от основния прокурор по този начин и от всички останали в прокуратурата, добави Надежда Йорданова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР