Конституционният съд отказа да тълкува Конституцията специално за изтеклия мандат

...
Конституционният съд отказа да тълкува Конституцията специално за изтеклия мандат
Коментари Харесай

КС допусна за разглеждане по същество жалбата за референдума за българския лев

Конституционният съд отхвърли да пояснява Конституцията особено за изтеклия мандат на Висш съдебен съвет

Конституционният съд единомислещо отклони настояването на основния прокурор за наложително пояснение на член 130, алинея 4, изречение първо от Конституцията и настояването на тричленен състав на Върховния административен съд за наложително пояснение на член 130 от Конституцията и приключи производството по конституционното дело, оказва се от уеб страницата на съда.

Искането е обвързвано с изтеклия мандата на Висшия правосъден съвет и е отправено от Иван Гешев, преди да бъде освободен от длъжността основен прокурор.

В настояването се слагат три съществени въпроса. Два от тях са: приключват ли се функционалностите на съвета с приключване на мандата му и възможно ли е да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основния прокурор.

Третият въпрос е: конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР