Конституционният съд отхвърли искането на 49 народни представители, с което

...
Конституционният съд отхвърли искането на 49 народни представители, с което
Коментари Харесай

КС: Референдум за лева правилно няма да има

Конституционният съд отхвърли настояването на 49 народни представители, с което се оспорва решението на Народното събрание да не се организира референдум по въпроса за опазване на българския лев и отсрочване на въвеждането на еврото като разплащателно средство в България. Решението беше взето през днешния ден и оповестено посредством обява на интернет страницата й.

Делото бе формирано по искане на 49 народни представители от " Възраждане " и " ИТН " и подписа на самостоятелния народен представител Радостин Василев.

Второто искане - за определяне на противоконституционност на въпроса " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? " - е отклонено и надлежно производството е прекъснато.

В съвещанието са взели участие дванадесет конституционни съдии. Решението е признато с единогласие в частта от диспозитива, с която настояването се отклонява. В частта от диспозитива, с която настояването се отхвърля, решението е признато с 11 гласа " за ", с изключително мнение на арбитър Янаки Стоилов и със мнение на арбитър Атанас Семов.

Припомняме, че на 7-ми юли Народното събрание отхвърли предложение за осъществяване на референдума. То беше обжалвано от " Възраждане ", " ИТН " и самостоятелния народен представител Радостин Василев. В края на същия месец Конституционен съд позволи горепосоченото искане за разглеждане всъщност.

за провеждането на референдум по отношение на отлагането на влизането на България в еврозоната. Като годни бяха приети подписите на към 470 000 жители, което е задоволителен брой за провеждането на допитване. Народното събрание обаче.

против решението на Народното събрание.
 С митинг пред Конституционен съд Възраждане брани референдума за опазване на българския лев
С митинг пред Конституционен съд Възраждане брани референдума за опазване на българския лев

Демокрацията в България би трябвало да бъде предпазена, счита Костадин Костадинов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР