Конституционният съд образува конституционно дело №18/2021 г. по искане на

...
Конституционният съд образува конституционно дело №18/2021 г. по искане на
Коментари Харесай

КС се зае с двойното гражданство на Петков. Ето как министърът посрещна новината

Конституционният съд образува конституционно дело №18/2021 година по искане на 55 народни представители за определяне на противоконституционност на Указ № 129 на президента на Република България за назначение на служебно държавно управление от 12 май 2021 година (обн., Дъждовни води, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков Петков. Докладчик по делото е арбитър Таня Райковска, оповестиха от съда.

Искането до Конституционен съд беше импортирано по-рано през днешния ден от групата на ГЕРБ-СДС във връзка проблема с двойното поданство на министъра на стопанската система Кирил Петков.

От външното министерство изпратиха питане дали Петков е имал канадско поданство все още на назначението му. От ГЕРБ желаят отстраняването му.

На собствен ред министърът на стопанската система Кирил Петков съобщи, че се е отказал от непознатото си поданство преди да влезе във властта и чака решение на Конституционния съд по проблема. На влизане на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Петков изрази неразбиране от опцията административен акт на непозната страна да предопределя неговите права.

" Възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на непознат акт от непозната страна ", попита риторично Кирил Петков.

Той разясни, че чака Канада да върне документа, с който той се отхвърля от поданството си.

" По решение 15 от септември 1995 година се споделя: " поначало съществуването на непознато с изключение на българско поданство на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на личен избор. Чуждото поданство не е външно натрапено качество на българския жител. Когато този жител желае да взе участие в упражняването на властта в Република България задоволително е да се освободи от непознатото си поданство и да резервира единствено българското. Аз направих всички тези стъпки. Това е парламентарен въпрос, аз не съм експерт по това, само че допустимо ли е съгласно вас един български жител да е направил всички вероятни дейности, само че да се чака записка или някакъв административен акт на непозната страна и това да предопределя неговите права и още повече опцията на българския народ да избира кой да бъде депутат, министър или президент. С други думи допустимо ли е Българската Конституция да бъде подчинена на непознат акт от непозната страна. Канада е една доста хубава страна, само че в случай че беше една страна с огромно равнище на корупция? ", сподели още Кирил Петков.

Той попита какво ще стане, в случай че една страна може в никакъв случай да не реши да освободи от поданство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР