Конституционният съд образува конституционно дело № 9/2023 г. по искане

...
Конституционният съд образува конституционно дело № 9/2023 г. по искане
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за ВСС

Конституционният съд образува конституционно дело № 9/2023 година по искане на основния прокурор за предоставяне на наложително пояснение на член 130, алинея 4, изр. 1 от Конституцията на Република България, излиза наяве от известие на уеб страницата на съда. Докладчик по делото е арбитър Атанас Семов. 

В настояването си основният прокурор е сложил 3 съществени въпроса, свързани с най-представителния орган на правосъдната власт - Висшия правосъден съвет. 1. „ Прекратяват ли се функционалностите на Висшия правосъден съвет с приключване на мандата по чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на Република България на изборните му членове? " 2. „ Конституционно възможно ли е определените членове от професионалната квота на новия Висш правосъден съвет дружно с членовете по право да образуват нов състав на Висш съдебен съвет? " 3. „ Конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат по чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията на Република?

Въпросите на Гешев към конституционните съдии идват на фона на признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкара механизъм за следствие на основния прокурор, както и ново болшинство за назначение и освобождение на основния прокурор, а точно не по-малко от 13.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР