Конституционният съд образува конституционно дело по искане на народни представители

...
Конституционният съд образува конституционно дело по искане на народни представители
Коментари Харесай

КС образува дело по искане на ГЕРБ за шефа на КЕВР

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на народни представители от 47-то Народно заседание за определяне на противоконституционност на решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 година за избиране на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оказва се от известие, оповестено на формалния уебсайт на съда.

Искането е отправено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според тях „ процедурата по избора на ръководител на КЕВР е почнала при действието на едни материални предпоставки за условията, на които би трябвало да дава отговор претендентът за ръководител на КЕВР, а е приключила при други “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Депутатите напомнят, че преди пускане на процедурата за избор на ръководител на КЕВР на 18 януари 2022 година е импортиран Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, като едно от предложенията е за преуреждане на въпроса за стаж в енергетиката.

На 27 януари 2022 година, след приключване на периода за номинации, е признат Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Според ГЕРБ-СДС определеният за ръководител на КЕВР не дава отговор на условията в закона все още на номинирането му за длъжността, както и след смяната закона.

От ГЕРБ-СДС показват, че решението за избор на ръководител на КЕВР е противоконституционно, тъй като с приемането му Народното събрание е нарушило правилото на член 4, алинея 1 от Конституцията, предусещащ че страната ни е правова страна и се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната.

„ Народните представители са били лишени от опцията да предлагат претенденти при изискванията на новоприетия закон, защото срокът за това е изминал и по този метод са били лишени и от опцията да вземат участие в реализирането на държавната политика в региона на регулирането на активността в енергетиката посредством свои номинации.

Нарушен е и правилото на равнопоставеност, тъй като част от народните представители не са могли да знаят, че изискванията, на които би трябвало да дава отговор ръководителят на КЕВР, ще бъдат изменени след приключване на периода за номинации и да предложат претенденти, отговарящи на новите условия “, показва още от ГЕРБ-СДС в претекстовете към настояването си до Конституционния съд.

Към момента, с решение на Народното събрание от 9 февруари, ръководител на КЕВР е Станислав Тодоров, номиниран от „ Продължаваме Промяната. Той беше определен с 128 гласа „ за “ и 13 „ срещу “, без въздържали се.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР