Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев

...
Конституционният съд образува дело по искането на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Конституционният съд ще се произнесе по текстовете за прокурора със специални правомощия

Конституционният съд образува дело по настояването на президента Румен Радев да бъдат оповестени за противоконституционни част от текстовете от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, свръзани със основаването на фигурата на разследващ главния прокурор. Това се показва в известие, оповестено на страницата на съда.

Докладчик по делото е арбитър Павлина Панова.

Припомняме, че след измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, следствието по каузи за закононарушения, осъществени от основния прокурор или негов заместител, ще се организира от прокурора по следствието против основния прокурор или негов заместител. Той ще може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствения отдел в Специализираната прокуратура.

В закона е записано още, че до три месеца Висшият правосъден съвет би трябвало да избере наречения от Румен Радев " необикновен прокурор ". 

В своето искане към Конституционния съд президентът излага аргументите си за противоконституционност на противоречивите разпореждания, с които наложи по-рано и несъгласие на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. В него президентът акцентира, че въвеждането на такава институция и с предаването на подсъдността по тези каузи напълно към Специализирания углавен съд се засягат съществени конституционни полезности като независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт, равенството на жителите пред закона и възбраната на изключителните съдилища. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР