Конституционният съд на Испания отхвърли жалбата на крайнодясната партия Вокс

...
Конституционният съд на Испания отхвърли жалбата на крайнодясната партия Вокс
Коментари Харесай

Конституционният съд в Испания потвърди легализирането на евтаназията, правителството оцеля в парламента

Конституционният съд на Испания отхвърли жалбата на крайнодясната партия " Вокс " (Vox) против закон за евтаназията, утвърден през 2021 година, нанасяйки й втори удар в сряда, откакто оферти от нея избор на съмнение против държавното управление се провали в Народното събрание.

С огромна преднина от девет гласа " за " и двама " срещу ", съдиите на поддържаха закона, който легализира евтаназията и подпомагането на самоубийството на хора с нелечими или инвалидизиращи болести, които желаят да сложат завършек на живота си.

Испания е четвъртата страна в Европейския съюз, която има подобен закон.

Решението на Конституционния съд пристигна незабавно откакто опитът на " Вокс " да смъкна премиера Педро Санчес с избор на съмнение, не съумя да събере нужните 176 гласа и събра единствено 52 гласа за оставката на кабинета.

Партията разгласи желанието си да подложи на гласоподаване въпроса за доверието в държавното управление след промяната на закона, предопределена да облекчи правния напън върху каталунските сепаратисти.

Мотиви за евтаназията

Съдът сподели, че основава решението си на два конституционни члена, гарантиращи надлежно главното право на физическа и морална цялост и правилата на човешкото достолепие и свободното развиване на личността.

" Конституцията пази правото на самоопределяне, което разрешава на хората да вземат свободно, осведомено и умишлено решение по какъв начин и по кое време да умрат в медицински потвърдени обстановки на терминална или съществено инвалидизираща болест ", написа арбитър Рамон Саез в решението.

Както " Вокс ", по този начин и консервативната Народна партия (PP) гласоподаваха срещу закона. Католическата черква изрично се опълчва на евтаназията, чиято теория преглежда живота като възвишен подарък, който не би трябвало да бъде прибързано съкращаван.

 Смърт на жена съживи дебата за евтаназията в Испания Смърт на жена съживи дебата за евтаназията в Испания

Народната партия също оспори закона пред Конституционния съд, само че решението от сряда на процедура значи, че то ще бъде отхвърлено със същите причини, написа Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР