Конституционният съд (КС) заседава днес и се очаква да реши

...
Конституционният съд (КС) заседава днес и се очаква да реши
Коментари Харесай

Конституционният съд решава за мандата на Инспектората към ВСС

Конституционният съд (КС) заседава през днешния ден и се чака да реши дали е възможно по Конституция да се прекрати активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) за неопределен срок заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите , и неизбиране на нови от Народното събрание. Това оказва се от информация, оповестена на уеб страницата на съда.

Също по този начин Конституционен съд би трябвало да даде отговор на въпроса дали с приключването на мандата на основния контрольор и инспекторите се приключват пълномощията им или те не престават да ги извършват, до момента в който Народното събрание не избере кой да заеме позициите им.

Искането за пояснение на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е арбитър Филип Димитров.

Преди седмица основният прокурор Иван Гешев изрази вяра да не се стига до конституционна рецесия , като част от това би била невъзможността Висш съдебен съвет да упражни пълномощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Гешев също позволи, че решението на Конституционен съд за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската гилдия може да не разполага с нужния брой членове и гласове, с цел да упражни законовите си пълномощията, както в тази ситуация с избор на шеф на Национална следствена служба.

Главният прокурор изрази вяра, че избор ще има и че Висш съдебен съвет ще може да упражнява пълномощията си в цялостен размер.

Коментар по тематиката преди него направи и министърът на правораздаването в служебния кабинет Крум Зарков. Според него въпросът с мандата на Висш съдебен съвет занапред ще слага проблеми. Имаме проект за всяка обстановка, с цел да не допуснем по-сериозна рецесия от тази, която съществува, уточни Зарков и добави, че няма по какъв начин правосъдната система да работи без Висш съдебен съвет. По думите му, това е доста сериозен проблем. Под въпрос е и дали съветът може да действа при изминал мандат, сподели правосъдният министър. 

В изявление за Българска телеграфна агенция представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев разяснява, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата правосъдна система, защото няма определени членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите апелират избора на свои представители, а Конституционният съд още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на обстановката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР