Конституционният съд /КС/ ще се произнесе за гражданството на Кирил

...
Конституционният съд /КС/ ще се произнесе за гражданството на Кирил
Коментари Харесай

Конституционният съд ще се произнесе за гражданството на Кирил Петков

Конституционният съд /КС/ ще се произнесе за поданството на Кирил Петков и за опцията ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор да бъдат освободени по предложение на министъра на правораздаването. Това излиза наяве от страница на Конституционен съд.

По първото дело - за поданството на икономическия министър, съдът беше сезиран от ГЕРБ, които нападнаха указа на президента за назначението в служебното държавно управление. Според Конституцията министрите би трябвало да са само български жители.

Миналия месец Петков сподели заявката си за отвод от канадско поданство, което е от 21 април. Въпросът пред Конституционен съд е от коя дата канадските управляващи са почели отхвърли на Петков от поданство и дали тя е преди или след назначението му в служебния кабинет.

Другото дело е по запитване на служебния министър Янаки Стоилов. Става дума за пълномощията на министъра на правораздаването и дали в тях е включено предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор.

До този проблем се стигна откакто Стоилов внесе във Висшия правосъден съвет искане за освобождение на основния прокуроре Иван Гешев, само че съветът го одобри за неприемливо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР