Конституционният съд (КС) реши окончателно въпроса с референдума против еврото.

...
Конституционният съд (КС) реши окончателно въпроса с референдума против еврото.
Коментари Харесай

Референдум против еврото няма да има, реши почти единодушно КС

Конституционният съд (КС) реши дефинитивно въпроса с референдума срещу еврото. Такъв няма да има. Това излиза наяве от на уеб страницата на Конституционен съд.

Припомняме, че съдът бе сезиран от 49 народни представители – от „ Възраждане “ и „ ИТН “. Причината бе, че Народното събрание отхвърли да утвърди провеждането на национално допитване с въпрос „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “

Инициативата за референдума бе на „ Възраждане “ и, както признават от паррията, в действителност цели разстройване на влизането на България в Еврозоната. Според болшинството в Народното събрание обаче такова допитване би било противоконституционно.

Конституционен съд дефинитивно реши въпроса с съвсем цялостно единогласие.

От „ Възраждане “ пък оповестиха, че имат информация, че през днешния ден Конституционният съд ще се произнесе срещу тяхната теза. Затова и тази заран проведоха митинг в центъра на София, на който се появиха към 200 – 300 индивида. Демонстрацията на моменти ескалира. На протестиращите бяха раздавани авансово готови транспаранти. Едни от тях призоваваха за " НАРОДЕН СЪД за КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ".

А ето какво оповестиха от Конституционен съд:

Днес, 08.02.2024 година, Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №13/2023 година, формирано по искане на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за производство на народен референдум, импортирано от Инициативен комитет на 7 април 2023 година, с въпрос: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, признато от Народно заседание на 07.07.2023 година (обн. Дъждовни води бр. 60 от 14.07.2023 г.).

Конституционният съд реши: „ Отклонява настояването на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за независимо изговаряне за определяне на конституционосъобразност на въпроса „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, предмет на предложение за производство на народен референдум, импортирано в Народното събрание от предприемчив комитет на 7 април 2023 година и приключва производството в тази му част.

Отхвърля настояването на 49 народни представители от 49-ото Народно заседание за определяне на противоконституционност на Решение по Предложение за производство на народен референдум, импортирано от Инициативен комитет на 7 април 2023 година, с въпрос: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “, признато от Народното събрание на 07.07.2023 година (обн. Дъждовни води бр. 60 от 14.07.2023 г.). “

В съвещанието участваха дванадесет конституционни съдии.

Решението е признато с единогласие в частта от диспозитива, с която настояването се отклонява.

В частта от диспозитива, с която настояването се отхвърля, решението е признато с 11 гласа „ за “, с изключително мнение на арбитър Янаки Стоилов и със мнение на арбитър Атанас Семов.

Пълният текст на решението ще бъде оповестен в допълнение.

 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР