Конституционният съд (КС) реши да не се провежда референдум за

...
Конституционният съд (КС) реши да не се провежда референдум за
Коментари Харесай

Конституционният съд отхвърли референдума срещу еврото. Възраждане протестира със сено и тор

Конституционният съд (КС) реши да не се организира референдум за запазването на лв. като парична единица.

Решението пристигна на фона на митинг на последователи на " Възраждане ". В четвъртък съдът се произнесе по да се разгласи за противоконституционно решението на 49-то Народно заседание провеждането на референдума.

Протестиращите възпламениха димки и пиратки, изсипаха бали сено и оборска тор пред постройката на Министерския съвет (МС), където е и съдът. Те подпалиха автомобил, на който написа " Оставка, предатели " и блокираха придвижването в региона.

" Конституционният съд през днешния ден ще извърши закононарушение ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов .

По думите му съдът ще погази конституционната воля на 604 000 българи да бъдат питани за бъдещето им. Той сподели, че митингите ще продължат в събота и неделя.
 Привърженици на
През април предходната година проруската партия " Възраждане " за осъществяване на референдум за това дали левът да остане единствената публична валута до 2043 година

През юли предлагането, а парламентарните групи на " Възраждане ", " ИТН " и от самостоятелният народен представител Радостин Василев (общо 49 депутати). Президентът Румен Радев също, което го спъва да насрочи дата за референдум.

На съвещанието в четвъртък 11 от 12-те конституционни съдии гласоподаваха за отхвърлянето на обжалването на решението на Народното събрание, а с изключително мнение е бил Янаки Стоилов . Атанас Семов също е подкрепил болшинството, само че със особено мнение. Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

С второ решение конституционните съдии са отклонили с единогласие другото искане на депутатите от " Възраждане ", " ИТН " и самостоятелния Радостин Василев. То е за изговаряне дали е съгласуван с Конституцията въпросът на референдума " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".
 Протест на
През септември стана ясно, че държавното управление се цели България. Влизането в еврозоната е един от целите, към които се сплотиха обединенията, които вземат участие в ръководството - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България ".

" Възраждане " дава обещание да предоговори участието на България в Европейски Съюз и да провежда референдуми за овакантяване на Европейски Съюз и НАТО. Тези обещания обаче опонират на водената до момента външна политика и невъзможни за осъществяване. Процесът по интеграция в еврозоната е общопризнат още с подписването на контракта за присъединение на България към Европейски Съюз.

" Възраждане " намерено и без доказателства приказва за " вреди ", които България търпи от участието в Европейски Съюз и НАТО. обаче тези изказвания са погрешни и рискови.

България нито може да контракти разнообразни условия за своето участие в Европейски Съюз от това на останалите страни, нито може да организира референдуми за участието си в Европейски Съюз или НАТО. Последното е неприемливо, тъй като българската конституция и закон не го позволяват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР